NOS Nieuws

Wekdienst 29/8: Paralympische Spelen van start • Eerste interview Harris en Walz

Goedemorgen! De sporters van de Paralympische Spelen komen voor het eerst in actie. En de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris geeft haar eerste interview sinds president Joe Biden zich terugtrok als kandidaat.

Eerst het weer: vandaag trekken enkele wolkenvelden over het land en door een wind vanuit het westen zijn de temperatuurverschillen groot. In het westen wordt het maximaal 22 graden, langs de oostgrens loopt de temperatuur op naar 29 graden. De komende dagen is het minder warm, maar vaak droog en zonnig.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kan je vandaag verwachten?

  • In Parijs beginnen de sporters aan de Paralympische Spelen. Vandaag komen er onder anderen Nederlanders in actie in het baanwielrennen, vanaf 12.00 uur. Om 21.30 uur speelt het Nederlandse basketbalteam tegen Australië. De evenementen zijn in een livestream te volgen op NOS.nl en in de NOS-app. En om 23.25 uur is op NPO 1 een samenvatting van de dag te zien in de dagelijkse talkshow vanuit Parijs.
  • De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris geeft haar eerste interview sinds president Joe Biden zich terugtrok als kandidaat. Harris gaat met haar running mate Tim Walz in gesprek met CNN.
  • De EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen bijeen voor een informeel overleg over onder meer Oekraïne, Gaza, Venezuela en de relatie met Turkije. Ook de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne en Turkije schuiven aan, evenals VN-diplomaat voor Gaza Sigrid Kaag.
  • Kampioen PSV en Feyenoord, de nummer 2 van afgelopen seizoen in de Eredivisie, loten mee voor de Champions League. Het belangrijkste toernooi voor Europese clubteams kent sinds dit seizoen een andere opzet en er doen 36 in plaats van 32 teams mee. De loting is om 18.00 uur in Monaco.

Wat heb je gemist?

De grote storing gisteren bij de Nederlandse overheidsdiensten kwam door een softwarefout op een van de IT-netwerken van Defensie, schrijft defensieminister Brekelmans in een Kamerbrief. De storing zat in het NAFIN, een zwaarbeveiligd netwerk dat onder meer 180 defensielocaties met elkaar verbindt en ook wordt gebruikt bij datacenters van verschillende ministeries en politiebureaus.

"Er is vooralsnog geen indicatie dat de storing is veroorzaakt door een kwaadwillende partij", aldus Brekelmans. Door de storing in het netwerk haperde het communicatiesysteem van de hulpdiensten en was inloggen met DigiD niet mogelijk. Ook moesten vliegtuigen op luchthaven Eindhoven urenlang aan de grond blijven.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Waar moeten strandgangers op letten als ze een dagje naar het strand gaan? Lang niet iedereen kent de gevaren. Dat merken ze ook bij de reddingsbrigade in Egmond aan Zee.

De zee is geen zwembad: lang niet iedereen kent de gevaren van een dagje strand

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl