De topman van Ford Motor Jim Farley
NOS Nieuws

Topman Ford zet mes in diversiteitsprogramma na druk van conservatieven

Autofabrikant Ford gaat het mes zetten in diversiteitsprogramma's voor werknemers. Dat meldt persbureau Reuters, dat een e-mail met de mededeling in handen kreeg. De autofabrikant sluit zich daarmee aan bij andere grote bedrijven in de VS die de afgelopen tijd onder druk van conservatieve activisten diversiteitsprogramma's op de schop gooien.

Ford stapt onder meer uit een programma van de Human Rights Campaign Foundation, dat beoordeelt hoe bedrijven lhbti'ers behandelen op de werkvloer. Ook stopt het autobedrijf met sponsoring van evenementen die diversiteit bevorderen, zei Ford-topman Jim Farley in een e-mail aan medewerkers.

Motorfabrikant Harley Davidson liet gisteren op X ook weten te stoppen met verschillende initiatieven op het gebied van diversiteit en inclusie, zoals het geven van cursussen over dit onderwerp. Ook heft de fabrikant de afdeling op die over diversiteit en inclusie gaat.

Bedrijven als doe-het-zelfketen Lowe's en de maker van de Jack Daniels Whiskey ondernamen recent soortgelijke stappen.

Gesteund door senatoren

De aanpassingen komen na flinke kritiek uit de conservatieve hoek. Een van de aanstichters is volgens Amerikaanse media de rechtse Robby Starbuck, die campagne voert om "bedrijven te ontmantelen die woke zijn".

De activist vindt "dat het tijd is om van deze beleidsregels af te stappen en weer neutraliteit en gezond verstand terug te brengen in het bedrijfsleven", zo zei hij in een interview met televisiezender CNN. Starbuck krijgt steun van Republikeinse senatoren en meerdere bekende rechtse activisten in de VS.

De Human Rights Campaign Foundation zegt in een reactie dat Ford toegeeft aan een "internettrol". "Deze kortzichtige beslissing zal op de lange termijn het succes van het bedrijf schaden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl