De Britse politie arresteert een man in Newcastle voor het schreeuwen van racistische leuzen
NOS Nieuws

Inmiddels meer dan 1000 arrestaties voor rellen Verenigd Koninkrijk

De Britse politie heeft sinds het begin van de rellen die ruim twee weken geleden uitbraken in verschillende steden meer dan duizend arrestaties verricht. Dat meldt de NPCC, de raad van politiechefs, op X.

"Er zijn nu 1024 arrestaties en 575 personen worden vervolgd. We zeiden al dat we snel zouden optreden en dat we dit soort criminaliteit niet tolereren", aldus de NPCC.

De rellen braken uit na een dodelijke steekpartij in het Engelse Southport op 29 juli. Daar waren drie meisjes omgekomen door een steekincident tijdens een dansklas. Ook twee volwassenen raakten gewond. Online werden onjuiste berichten verspreid over de afkomst van de verdachte.

Hevigste rellen in jaren

Op basis van desinformatie dat een islamitische bootvluchteling de dader was, viel een woedende menigte een moskee in Southport aan. De onrust leidde daarna op meerdere plaatsen in het land tot gewelddadige ongeregeldheden.

Betogers, onder wie rechts-radicale en rechtsextremistische groepen, gingen de confrontatie aan met de politie en tegendemonstranten. Ook vielen ze moskeeën en opvangplekken voor asielzoekers aan. Britse media spreken van de hevigste rellen in het Verenigd Koninkrijk in jaren.

12-jarige jongens

Vorige week woensdag kregen de eerste verdachten die terecht stonden voor het geweld straffen tot 3 jaar cel.

Sommige arrestanten zijn erg jong. In Liverpool verscheen een 12-jarige jongen voor de rechter voor zijn aandeel in rellen op 30 juli. In Manchester moest een andere 12-jarige zich verantwoorden voor vandalisme in die stad.

Op de vraag hoe lang justitie doorgaat met het arresteren en vervolgen van de relschoppers antwoordde een woordvoeder van de Britse premier Starmer dat de regering "niet zal rusten voordat het werk is voltooid".

Afgelopen weekend was het rustiger dan de weken daarvoor, maar de politie blijft "uiterst waakzaam", zei de woordvoerder van Downingstreet 10. "Het werk is niet klaar voordat mensen zich weer veilig voelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl