De in juni verkozen president Sheinbaum wordt op 1 oktober beëdigd
NOS NieuwsAangepast

Mexico nodigt Poetin uit voor inauguratie van nieuwe president

Mexico heeft de Russische president Poetin uitgenodigd voor de beëdiging van de nieuwe president Sheinbaum op 1 oktober. Dat bevestigen Mexicaanse regeringsbronnen aan de NOS na berichtgeving door Russische staatsmedia. Het land zou alle landen waarmee het diplomatieke banden onderhoudt een uitnodiging hebben gestuurd.

De Russische krant Izvestia kwam op basis van informatie van de Mexicaanse ambassade in Rusland als eerste met het nieuws. Ook het Russische staatspersbureau Tass en Mexicaanse media berichtten daarna over de uitnodiging.

"De Russische president zal beslissen of hij zelf aan de ceremonie zal deelnemen of een andere hoge functionaris zal aanwijzen om dit namens hem te doen", citeert Izvestia een vertegenwoordiger van de Mexicaanse ambassade. De EU stelde onlangs sancties in tegen de krant vanwege het verspreiden van Russische propaganda.

Arrestatiebevel

Afgelopen jaar vaardigde het Internationaal Strafhof (ICC) een arrestatiebevel uit tegen Poetin in verband met het illegaal deporteren van honderden kinderen uit Oekraïne na de Russische invasie van begin 2022 in het buurland.

Russische troepen namen in 2023 deel aan een parade tijdens de Onafhankelijkheidsdag in Mexico

Rusland is geen lid van het ICC, Mexico wel. Dat betekent in theorie dat Mexico Poetin bij een bezoek aan het land zou moeten arresteren. In Zuid-Afrika, ook ICC-lid, had zich vorig jaar eenzelfde situatie kunnen voordoen. Daar bleef Poetin, die een bezoek zou brengen aan het land, uiteindelijk weg.

Net als Zuid-Afrika staat Mexico op goede voet met Rusland. Poetin feliciteerde Sheinbaum in juni met haar verkiezingsoverwinning. Daarbij noemde hij Mexico historisch gezien een "vriendelijke partner van Rusland in Latijns-Amerika".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl