Bengaalse premier Hasina stapt op na weken van massaal protest
De Bengaalse premier Sheikh Hasina is opgestapt als premier. Dit heeft de legerleider van het land bevestigd in een toespraak. Eerder werd al bekend dat Hasina met haar zus naar een veilige plek is gebracht. Ze zouden op weg zijn naar India. Hasina stapte op na wekenlange protesten, die ruim 300 doden tot gevolg hebben gehad.
Het hoofd van het leger kondigde aan dat er een interim-regering gevormd wordt en dat hij met alle betrokken partijen heeft gesproken, waaronder de belangrijkste oppositiepartij BNP. Hij riep daarnaast op tot het bewaren van de vrede en zei vanavond met een oplossing voor de huidige crisis te komen.
Premier Hasina is met haar partij Awami League al twintig jaar aan de macht, waarvan de laatste vijftien jaar aan een stuk. De demonstranten vinden dat Bangladesh onder leiding van Hasina is veranderd in een dictatuur.
In verschillende steden wordt geplunderd en worden auto's vernietigd. In de hoofdstad Dhaka werd de premierswoning bestormd en het beeld van de ex-premier en vader van Sheikh Hasina beklommen en vernield:
Vorige maand begonnen protesten tegen een wet waarin staat dat een derde van de banen bij de overheid in Bangladesh wordt verdeeld onder bepaalde groepen. Die zijn uitgemond in een breder protest, waarbij de betogers het aftreden eisten van Hasina.
Bij botsingen tussen betogers en de politie zijn gisteren zo'n negentig doden gevallen. Afgelopen weken vielen er ook honderden slachtoffers. De autoriteiten liggen internationaal onder vuur vanwege het geweld tegen demonstranten. In zijn toespraak zei de legertop dat alle doden van de afgelopen weken worden onderzocht.
De protesten richtten zich vooral tegen de wet waarin staat dat een derde van de banen bij de overheid in Bangladesh wordt verdeeld onder bepaalde groepen. Het gaat vooral om veteranen die in 1971 hebben gevochten in de onafhankelijkheidsoorlog tegen Pakistan. De veteranen en hun familie maken meer kans op stabiele, doorgaans goedbetaalde overheidsbanen. De demonstranten vonden dit oneerlijk en willen dat de banen worden verdeeld op basis van prestatie.
Inwoners van de hoofdstad Dhaka gingen de straat op om het aftreden te vieren:
Na de demonstraties werd de wet al ingeperkt, waardoor nu 5 procent van de banen naar de groepen gaat, waarvan 2 procent is gereserveerd voor bijvoorbeeld etnische minderheden, transgenders en mensen met een handicap.
Driehonderd doden
Demonstranten richtten hun woede later vooral op het beleid van Hasina en haar autoritaire stijl van regeren. Dit jaar deed de belangrijkste oppositiepartij BNP (Nationalistische Partij van Bangladesh) partij niet mee aan de verkiezingen omdat ze vinden dat de verkiezingen oneerlijk zouden verlopen. Bij de verkiezingen van 2014 boycotte de oppositiepartij de verkiezingen om dezelfde reden.
De protesten van de laatste weken werden geïnitieerd door studenten, maar ook dagloners zoals riksja-bestuurders, groentewinkeliers en mensen die werken in de kledingindustrie sloten zich erbij aan. Bij de protesten vielen zo'n driehonderd doden en honderden gewonden.
Ondanks het harde ingrijpen van de autoriteiten hadden betogers opgeroepen vandaag opnieuw de straat op te gaan in de hoofdstad Dhaka. Om de onrust te beperken heeft het leger een avondklok ingesteld en is het mobiele internet geblokkeerd.