NOS NieuwsAangepast

Onrust Bangladesh na verkiezingen

In Bangladesh is het een dag na de verkiezingen nog altijd onrustig. Bij onlusten zijn meerdere doden gevallen. De oppositie, die de verkiezingen boycotte, eist een nieuwe stembusgang en heeft opnieuw een staking aangekondigd.

De uitslag van de verkiezingen is door de boycot geen verrassing. De Awami-Liga van premier Hasina heeft met een ruime meerderheid gewonnen.

Opkomst laag

Door de boycot van de belangrijkste oppositiepartij, de nationalistische BNP, is de opkomst uitzonderlijk laag. De islamitische partij Jamaat-e-Islami mocht niet aan de verkiezingen deelnemen - de partij is verboden.

Naar verluidt heeft maar twintig procent van de kiezers de moeite genomen om te stemmen; bij de parlementsverkiezingen van 2008 ging nog driekwart van de kiezers naar de stembus.

Premier Hasina zegt dat haar partij eerlijk heeft gewonnen. Ze kondigde aan een regering te zullen vormen. Tegelijkertijd benadrukte ze dat ze bereid is met de oppositie te praten, onder voorwaarde dat die geweld afzweert.

Staking

De oppositie boycotte de verkiezingen omdat Hasina een einde maakte aan het gebruik dat de regering in de aanloop naar verkiezingen een neutrale overgangsregering installeert. Ook werden oppositieleden opgepakt en veroordeeld.

Zaterdag begon een staking van 48 uur en vandaag werd een nieuwe staking aangekondigd.

Executie

Bij de stembusgang op zondag kwamen bij onlusten zeker 18 mensen om het leven. Stembureaus werden belaagd en in brand gestoken.

In de periode voor de verkiezingen waren meer dan honderd mensen omgekomen. Het geweld in Bangladesh barstte los na de executie op 12 december van Abdul Kader Mollah, die leider was van Jamaat-e-Islami.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hadden geen verkiezingswaarnemers naar het land gestuurd. Zij hadden al geconcludeerd dat er geen sprake zou zijn van eerlijke verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl