Eerder deze week had de Britse politie zijn handen vol aan betogers in Londen
NOS Nieuws

Opnieuw rellen in Engeland in de nasleep van steekpartij in Southport

In Engeland zijn afgelopen nacht opnieuw rellen uitgebroken in de nasleep van de steekpartij in Southport. In de stad Sunderland, aan de noordoostkust, raakten betogers slaags met de politie. In het centrum van de stad werden auto's vernield en in brand gestoken. Ook een politiebureau moest het ontgelden.

Drie agenten raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis, acht betogers zijn gearresteerd. Volgens de BBC scandeerden de relschoppers anti-islamleuzen. Ook betuigden zij hun steun aan Tommy Robinson, de oprichter van de English Defence League, een extreemrechtse beweging die zich tegen immigratie, multiculturalisme en de islam keert.

Desinformatie

De rellen in Sunderland volgen op rellen in Southport en Londen eerder deze week. Maandag stak een 17-jarige jongen drie jonge kinderen dood in de Engelse plaats Southport. Bij die steekpartij raakten ook acht andere kinderen en twee volwassenen gewond.

Nadien werd op sociale media veel gespeculeerd en desinformatie verspreid over de dader. Er gingen geruchten rond dat de dader een islamitische asielzoeker was. Hoewel de politie dit tegensprak en niet uitgaat van een terroristische daad, was het kwaad al geschied.

De geruchtenmolen bracht een menigte op de been die het een dag later gemunt had op een moskee in Southport. Bij de aanval op de moskee raakten tientallen agenten gewond. Woensdag ging het mis in Londen toen duizenden mensen zich hadden verzameld bij de ambtswoning van premier Starmer.

De politie in het Verenigd Koninkrijk bereidt zich ondertussen landelijk voor op tientallen geplande extreemrechtse demonstraties dit weekend. De 17-jarige verdachte van de mesaanval in Southport zit vast en is inmiddels voorgeleid. Bij hoge uitzondering is de naam van de jongen vrijgegeven.

Vanwege de onrust is het volgens de rechter in het algemeen belang dat zijn naam, Axel Rudakubana, toch wordt genoemd. Ook speelde mee dat de verdachte volgende week woensdag 18 wordt.

Rudakubana moet op 25 oktober weer voor de rechtbank van Liverpool verschijnen. De start van het proces, dat zes weken zal duren, staat gepland voor 20 januari 2025.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl