Kroatische fans op het EK voetbal
NOS Voetbal

UEFA beboet zeven voetbalbonden na racistische of discriminerende uitingen op EK

UEFA heeft zeven nationale voetbalbonden beboet wegens racistische of discriminerende uitingen van fans tijdens wedstrijden op het Europees kampioenschap.

Het gaat voornamelijk om fans uit Balkan-landen.

Zo zongen supporters van Kroatië en Albanië beledigende spreekkoren over Servië. Servië dreigde op basis daarvan om het toernooi te verlaten als UEFA niet adequaat handelde.

Servië zelf ook beboet

Servië komt zelf ook niet ongeschonden uit het EK. UEFA heeft de Servische voetbalbond een boete opgelegd van 30.000 euro. Die boete is eveneens voor racistische of discriminerende uitingen van de fans.

Uiteindelijk moet de Kroatische voetbalbond 50.000 euro betalen vanwege diverse voorvallen in alle groepsduels. Albanië krijgt een boete van 30.000 euro.

De twee voetbalbonden kregen eerder ook al een boete van UEFA op het afgelopen EK., omdat fans van de twee landen vuurwerk afstaken en attributen naar het veld gooiden.

Mirlind Daku

Mirlind Daku, een speler bij het Albanese voetbalelftal, kreeg toen ook een schorsing van twee wedstrijden nadat hij nationalistische liederen zong tegen Servië.

Overige boetes en straffen

De andere boetes gingen naar Roemenië (40.000 euro), Slovenië (30.000 euro), Hongarije (30.000 euro) en Oostenrijk (20.000 euro).

Kroatië, Servië en Roemenië hebben nog een straf gekregen. De drie landen mogen voor één uitwedstrijd geen kaartjes verkopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl