NOS Nieuws

Wekdienst 16/7: Start Nijmeegse Vierdaagse • Hoger beroep chauffeur die motoragent doodreed

Goedemorgen! Tienduizenden mensen beginnen vandaag aan de Nijmeegse Vierdaagse. In Den Haag dient het hoger beroep tegen vrachtwagenchauffeur Willem M.

Eerst het weer: de zon breekt af en toe door en vooral vanmiddag zijn er geregeld buien. Lokaal komt ook onweer voor. De temperatuur ligt tussen de 18 en 21 graden en er waait een stevige zuidwestenwind.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het gerechtshof in Den Haag doet uitspraak in het hoger beroep tegen Willem M., de vrachtwagenchauffeur die motoragent Arno de Korte doodreed. De agent had hem een volgteken gegeven. M. is veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging.
  • De Vierdaagse is om 04.00 uur van start gegaan. In totaal hebben 45.445 lopers van meer dan tachtig nationaliteiten zich aangemeld voor de 106e editie van het wandelevenement, dat tot en met vrijdag duurt.
  • Het nieuwe Europees Parlement houdt in Straatsburg zijn eerste vergadering sinds de verkiezingen in juni. Naar verwachting wordt de Maltese politica Roberta Metsola herkozen als voorzitter. Donderdag volgt een stemming over de vraag of Ursula von der Leyen voorzitter blijft van de Europese Commissie.
  • Na de rustdag wacht de renners in de Tour de France een rit met weinig hindernissen. Halverwege ligt een heuveltje van de vierde categorie, maar daarna gaat het over vlakke wegen naar Nîmes, waar wellicht een kans ligt voor de sprinters.
  • De Nederlandse voetbalsters spelen hun laatste kwalificatiewedstrijd voor het EK voetbal van volgend jaar. In een uitwedstrijd tegen Noorwegen is een gelijkspel genoeg voor directe plaatsing. Het duel in Bergen begint om 19.00 uur.

Wat heb je gemist?

Donald Trump is voor het eerst voor het publiek verschenen sinds de aanslag in Pennsylvania. Hij maakte zijn opwachting op de eerste dag van de Republikeinse conventie in Milwaukee.

Trump kwam binnengelopen met een verband om zijn rechteroor. Hij raakte daaraan afgelopen weekend gewond bij een aanslag in Pennsylvania. De oud-president werd in de zaal uitvoerig toegejuicht door zijn partijgenoten, terwijl zanger Lee Greenwood God Bless the USA zong. Trump balde opnieuw zijn vuisten, zoals hij ook deed toen hij na de aanslag werd weggevoerd door zijn beveiligers.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Bij de Nijmeegse Vierdaagse lopen steeds meer vrouwen 50 kilometer per dag, terwijl deze afstand alleen verplicht is voor mannen tussen de 18 en 50 jaar. Standaard lopen vrouwen tussen de 16 en 60 jaar 40 kilometer per dag bij het wandelevenement dat vandaag begint.

Afgelopen tien jaar deden er steeds tussen de 15.000 en 19.000 vrouwen mee aan de Vierdaagse, militairen niet meegerekend. In 2014 meldde 6 procent van de vrouwen die meededen zich voor de 50 kilometer. Sindsdien steeg het percentage vrijwel ieder jaar geleidelijk, tot vorig jaar ongeveer 9 procent. Ook dit jaar ligt het rond de 9 procent, verwacht de organisatie.

Agnes en haar dochter Sarah bij de aanmelding voor de 50 kilometer

Een van die vrouwen die meedoen aan de 50 kilometer is Agnes Boom (52) uit Hoogblokland, een dorp vlak bij Gorinchem. "Ik heb al twee keer de 40 gelopen en zocht een extra uitdaging."

Ook Janna ter Horst (21) uit Nijmegen loopt de 50. "Het wordt sowieso zwaar, of ik nu 40 of 50 loop", zegt ze. "Ik ben fit en heb net zulke lange benen als veel mannen. Waarom zou ik het dan niet kunnen?"

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl