Botic van de Zandschulp speelde een goede wedstrijd

Van de Zandschulp en Griekspoor overtuigend naar tweede ronde Wimbledon

Het was een succesvolle dag voor het Nederlandse tennis. Zowel Botic van de Zandschulp als Tallon Griekspoor bereikte de tweede ronde op Wimbledon.

Van de Zandschulp, die al even wachtte op een zege op een grandslamtoernooi en is afgezakt naar plek 97 op de wereldranglijst, versloeg de linkshandige Brit Liam Broady (ATP-156): 6-2, 4-6, 6-3 en 6-2.

Griekspoor was in drie sets klaar met 'lucky loser' Daniel Elahi Galan, de nummer 103 van de wereld: 7-6 (3), 6-3 en 6-4.

Moeilijke periode

Van de Zandschulp was niet tevreden met zijn recente prestaties en gaf na een eersterondeverlies op Roland Garros tegen Fabio Fognini aan dat hij zelfs overwoog om te stoppen met tennis. Daarnaast kampte hij de afgelopen weken met knieklachten waardoor hij niet kon spelen

De laatste overwinning van Van de Zandschulp op een grandslamtoernooi dateerde van augustus 2023, toen Jordan Thompson op de US Open moest opgeven tegen de Nederlander. Nu was Van de Zandschulp soeverein, zowel mentaal als qua spel liep het goed voor de man uit Veenendaal.

Broady won één set, maar Van de Zandschulp was de betere speler

Van de Zandschulp won de eerste set relatief eenvoudig met 6-2. In de tweede set moest Van de Zanschulp bij 4-4 een break toestaan. Ondanks twee breakpoints in de game daarna verloor hij de tweede set.

Bij 3-2 in de derde set verprutste Van de Zandschulp maar liefst negen breakpoints. Maar in de volgende servicebeurt van Broady pakte hij alsnog de break, om vervolgens naar 6-3 uit te lopen.

Humbert in volgende ronde

De derde set begon de Veenendaler meteen goed. Hij brak de eerste twee servicegames van Broady, die steeds meer fouten ging maken. Bij 5-2 mocht Van de Zandschulp serveren voor de wedstrijd en dat deed hij uitstekend.

Van de Zandschulp speelt in de tweede ronde tegen een andere linkshandige speler, de Fransman Ugo Humbert, de nummer 16 van de ATP-ranglijst.

Tallon Griekspoor hier in Rosmalen

Griekspoor, de nummer 27 van de wereld, zou eigenlijk spelen tegen Pablo Carreño Busta, maar die trok zich terug, waarop de Colombiaan Galan werd opgetrommeld.

Griekspoor moest al vroeg in de wedstrijd aan zijn rug behandeld worden. Bij een 3-2 achterstand kwam de fsyio de baan op. Uiteindelijk wist hij de set wel naar zich toe te trekken via een tiebreak. Meteen daarna moest de Amsterdammer weer behandeld worden.

Overtuigend

De tweede set ging uiteindelijk vrij eenvoudig naar Griekspoor, ook omdat Galan een aantal mooie kansen liet liggen om terug te komen in de set.

Griekspoor liet zich daarna opnieuw kort behandelen, om vervolgens goed te starten aan set drie. Die ging lange tijd gelijk op, maar bij 4-4 knokte Griekspoor zich naar drie breakpunten, waarvan hij de laatste pakte en zo kon gaan serveren voor de wedstrijd.

"Bij het inspelen schoot het in mijn rug. Ik had al wat last van mijn rug en bij de eerste service die ik sloeg schoot het erin. Dus dat was moeizaam", zei Griekspoor na het bereiken van de tweede ronde.

"Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit met zoveel pijn een wedstrijd gespeeld. Ik heb geen idee hoe ik deze wedstrijd in drie sets heb kunnen winnen. Ik denk eerder dat mijn tegenstander zich moet afvragen hoe hij in drie sets heeft kunnen verliezen. Het was niet lekker vandaag."

Vertrek trainer

Griekspoor zag tijdens zijn wedstrijd op Wimbledon opnieuw zijn Belgische coach Kristof Vliegen vertrekken. Ook vorig jaar besloot Vliegen de baan waarop Griekspoor speelde te verlaten, toen op Roland Garros.

"Ik heb Kristof nog niet gezien. Hij vertrok bij 5-4 in de eerste set. Er was een discussie tussen ons over mijn rug en toen stond hij op en ging weg", zei Griekspoor tijdens het perspraatje na zijn zege.