NOS Sport

Van de Zandschulp (28) denkt na afgang op Roland Garros aan stoppen

Van de Zandschulp (28) denkt aan stoppen: 'Allerslechtste wedstrijd van mijn leven'

Botic van de Zandschulp weet niet zeker of hij nog langer proftennisser wil blijven. Dat zei de 28-jarige Nederlander na zijn nederlaag in de eerste ronde op Roland Garros tegen de NOS.

"Dit was de allerslechtste wedstrijd van mijn leven", zei Van de Zandschulp, die er gebroken bij stond. "Of ik aan stoppen denk? Wie weet, wie weet. Daar twijfel ik zeker over. Dat is iets waar ik over nadenk."

Van de Zandschulp verloor in drie sets van de ervaren Italiaan Fabio Fognini (1-6, 1-6, 5-7) na een partij die door de regen pas laat in de Parijse avond klaar was.

Dit jaar verloopt uiterst matig voor Van de Zandschulp, die in augustus 2022 nog de nummer 22 van de wereld was, maar inmiddels is afgezakt naar de 102de plaats op de wereldranglijst. Hij kwam dit seizoen nog op geen enkel toernooi verder dan de tweede ronde.

Er is het laatste jaar veel gebeurd, ook naast de baan. Dat zijn dingen die meespelen.

Botic van de Zandschulp vertelt waarom hij twijfelt over zijn tennisloopbaan

Van de Zandschulp liet in de eerste set veel kansen liggen en leverde al zijn servicegames in. Met een van pijn vertrokken gezicht (last van zijn enkel) begon hij aan de tweede set, waarin hij bij een 4-1 achterstand een medische time out nodig had.

"Ik had vanaf het begin van de wedstrijd moeite met bewegen, alsof ik door mijn enkel kon gaan", vertelde Van de Zandschulp. "Maar dat is geen verklaring voor deze wedstrijd", voegde hij eraan toe.

Van der Zandschulp kansloos onderuit in eerste ronde Roland Garros

De 37-jarige Fognini sloeg vlot door naar een 2-0 voorsprong in sets en dacht vervolgens aan een break in de derde set genoeg te hebben om Van de Zandschulp naar huis te sturen.

Emoties

Van de Zandschulp kwam nog terug van 2-5 tot 5-5, maar daarna haalde Fognini alsnog de partij binnen. De Nederlander liet even later zijn emoties de vrije loop over de onzekerheid over zijn toekomst. "Als ik weet waar dit gevoel vandaan komt, dan had ik er zeker iets aan gedaan", zei hij.

"Er is het laatste jaar veel gebeurd, ook naast de baan. Dat zijn dingen die meespelen", zei Van de Zandschulp zonder in detail te treden. "Ik denk dat je plezier moet hebben in alles wat je doet. Natuurlijk heeft iedereen mindere dagen, maar als het er te veel worden, moet je wel vraagtekens zetten."

Veel wedstrijden

Van de Zandschulp zei zich nog steeds voor trainingen te kunnen opladen, maar kijkt niet uit naar het spelen van wedstrijden. "Ik heb de laatste tijd veel wedstrijden gespeeld en was al van plan om minder te gaan spelen. Maar tegenwoordig speelt iedereen dertig weken per jaar. Als je dan zelf minder speelt, gaat een ander je weer voorbij."

De Nederlander was openhartig over zijn gevoel, hoewel het in het inmiddels leeggestroomde mediacentrum van Roland Garros al tegen middernacht was. "Dit zijn wel gedachten die ik vaker heb gehad, al jaren geleden. Dat is iets wat altijd wel bij mij heeft gespeeld. Het is een struggle."

Andere Nederlanders

Van de Zandschulp is de eerste Nederlander die uitgeschakeld is op Roland Garros. Arantxa Rus en Tallon Griekspoor komen dinsdag in actie. Rus neemt het op tegen de Duitse Angelique Kerber, Griekspoor treft in de eerste ronde Mackenzie McDonald uit de Verenigde Staten.

Debutant Jesper de Jong heeft zich al geplaatst voor de tweede ronde. De Nederlandse qualifier won zondag in vijf sets van de Brit Jack Draper.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl