Jessica Schilder
NOS Sport

Kogelstoter Schilder imponeert op NK, Martina roemloos zesde op 100 meter

Kogelstootster Jessica Schilder heeft op de NK atletiek laten zien klaar te zijn voor de Olympische Spelen in Parijs. Nadat Schilder eerder deze maand haar Europese titel had geprolongeerd, veroverde de Volendamse in Hengelo haar vijfde Nederlandse titel op een rij.

Schilder won met haar beste stoot van het buitenseizoen: 19,79 meter, ruim een meter verder dan in de EK-finale in Rome en de beste prestatie ooit op een NK. Daarmee bleef ze Jorinde van Klinken, die ook tweede werd op de EK, ruim twee meter voor (17,68 meter).

Denzel Comenentia gaf de concurrentie bij het kogelslingeren het nakijken. Hij pakte de titel met een worp over 73,55 meter. Dat was liefst dertien meter verder dan nummer twee Dennis Hemelaar.

Afrifa de snelste, Martina zesde

Churandy Martina sprintte vrijdag voor het laatst op de 100 meter bij een Nederlands kampioenschap. De zevenvoudig Nederlands kampioen over 100 meter haalde ternauwernood de finale in het Fanny Blankers-Koenstadion. Daarin kwam de 39-jarige Martina er niet aan te pas: hij kwam als zesde van de zeven lopers over de streep.

De Nederlandse titel ging naar Elvis Afrifa, die in de laatste meters Taymir Burnet voorbijging. Afrifa greep zijn eerste Nederlandse titel met een persoonlijk record: 10,18 seconden.

Elvis Afrifa

Achter Afrifa eindigden Burnet en Nsikak Ekpo op het podium. De drie waren onderdeel van de estafetteploeg die onlangs EK-zilver veroverde.

Ook bij de vrouwen verscheen het succesvolle estafetteteam (brons in Rome) op het podium van de 100 meter. Tasa Jiya snelde in een persoonlijk record (11,22) naar goud, net voor Nadine Visser. Marije van Hunenstijn werd derde.

Op de NK kiezen veel atleten voor een andere, vaak kortere afstand in hun voorbereiding op de Olympische Spelen. Zo kwam ook Lieke Klaver uit op de 100 meter, zij bereidt zich voor op de 400 meter in Parijs.

  • Pro Shots
    Goud voor Tasa Jiya op de 100 meter
  • Pro Shots
    Diane van Es

Diane van Es, die op de EK in Rome stuntte met zilver op de 10.000 meter, bleek over 5.000 meter in Hengelo een klasse beter dan haar landgenoten. Van Es won in 15.15,70. De titel op de 5.000 meter bij de mannen ging naar Mahadi Abdi Ali.

Ook bij het discuswerpen waren de verschillen groot. Shaquille Emanuelson werd afgetekend Nederlands kampioen discuswerpen. Met een beste afstand van 63,30 meter liet hij de concurrentie ruim zeven meter achter zich.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl