De estafettemannen op de EK deze maand
NOS Sport

Spelen uit zicht voor estafettemannen door snelle Botswanen, klein kansje resteert

De Nederlandse estafettemannen op de 4x100 meter lijken kwalificatie voor de Olympische Spelen te kunnen vergeten. De ploeg van Botswana dook afgelopen nacht op de Afrikaanse kampioenschappen onder de snelste tijd van Nederland (38,19 tegenover de Nederlandse 38,30).

Daarmee neemt Botswana de zestiende plek op de wereldranglijst over van Nederland. Op de peildatum 30 juni geeft die plek recht op olympische deelname. De Nederlandse ploeg slaagde er bij World Relays op de Bahama's in mei niet in om een van de veertien directe startplekken voor Parijs 2024 te veroveren.

"Zoals het er nu uitziet, zijn we er niet bij met de 4x100 mannen", bevestigt de Atletiekunie aan de NOS. "Maar we moeten het formeel afwachten."

Kleine kans

Er is nog een kleine kans voor de estafettemannen (met onder meer Elvis Afrifa, Taymir Burnet, Xavi Mo-Ajok en Nsikak Ekpo) om zich alsnog te plaatsen voor Parijs. Dan moet ergens in de komende week, voor de peildatum, een snellere tijd worden neergezet dan die van Botswana.

"We bekijken nog wel wat mogelijkheden. Maar om iets te organiseren, hebben we minimaal twee andere landenteams nodig", zegt de Atletiekunie. "En bijna alle landen met wie we dat zouden kunnen doen, hebben dit weekend The Nationals, net als wij zelf."

Daarmee lijkt zich dus geen mogelijkheid meer voor te doen voor plaatsing voor de estafettemannen, die nog zilver wonnen op de Europese kampioenschappen in Rome deze maand.

Xavi Mo-Ajok neemt de stok over van Taymir Burnet

Verder zegt de Atletiekunie nog te wachten op de formele uitslag van de Afrikaanse kampioenschappen en de verwerking daarvan op de wereldranglijst. "Botswana staat daar nu nog niet bij namelijk."

De kans op een zesde olympische deelname voor Churandy Martina wordt hiermee ook kleiner. De sprinter liet eerder weten nog te hopen op deelname aan de Spelen met de 4x100 meter estafettemannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl