Richard de Mos en zijn aanhangers bij het gerechtshof
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Richard de Mos in hoger beroep opnieuw vrijgesproken van omkoping

De Haagse ex-wethouder Richard de Mos is in hoger beroep opnieuw vrijgesproken van omkoping. Ook oud-wethouder Rachid Guernaoui en de vijf andere verdachten zijn opnieuw van omkoping vrijgesproken. Wel oordeelde het hof dat De Mos en Guernaoui hun ambtsgeheim hebben geschonden. De Mos krijgt daarvoor een voorwaardelijke geldboete van 2000 euro.

De oud-wethouders hebben volgens het hof vertrouwelijke informatie gelekt aan derden. Het gaat daarbij onder meer over een geheim concept-besluit van het college dat de De Mos in een gesloten envelop had gekregen.

Ook deelde hij voorkennis over nachtontheffingen voor horecazaken met een ondernemer, zegt het hof. Verder deelde hij vertrouwelijke informatie met een journalist van Omroep West over de aankoop van een parkeergarage. De Mos krijgt geen bestuursverbod, wat wel door het OM was geëist. Hij kan dus in een volgend college weer wethouder worden, schrijft Omroep West.

Guernaoui lekte volgens het hof een vertrouwelijke e-mail aan een buitenstaander. Vanwege zijn blanco strafblad en de impact van de langslepende juridische strijd, wordt hij niet uit zijn ambt gezet. Hij krijgt ook geen andere straf.

Omkoping

Justitie was ervan overtuigd dat De Mos zich met giften en beloften had laten omkopen door bevriende ondernemers in ruil voor een voorkeursbehandeling. Vorig jaar april had de rechtbank De Mos, partijgenoot Rachid Guernaoui en vijf ondernemers van alle aantijgingen vrijgesproken.

De Mos ging vanochtend "met het volste vertrouwen en met deze uitspraak in de zak" naar het gerechtshof, schreef hij op X.

Het Openbaar Ministerie (OM) ging gedeeltelijk in hoger beroep tegen de zeven verdachten en eiste een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en 240 uur werkstraf tegen De Mos. Ook wilde het OM een ambtsverbod van vier jaar.

In eerste aanleg gold de verdenking ook deelname aan een criminele organisatie. Toen eiste het OM tegen De Mos een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van bijna 2 jaar.

Richard de Mos heeft altijd enige betrokkenheid bij corruptie of omkoping ontkend. Hij sprak eerder al over "valse aantijgingen" van het Openbaar Ministerie.

De grootste

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 kreeg de door De Mos opgerichte lokale partij Groep de Mos/Hart voor Den Haag de meeste stemmen. De Mos moest zijn functie als wethouder in 2019 neerleggen vanwege het jarenlange onderzoek naar corruptie.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 werd Hart voor Den Haag opnieuw de grootste partij in de stad maar werd de partij overgeslagen bij de vorming van een nieuwe coalitie. De Mos zei in aanloop naar het hoger beroep al tegen Omroep West dat hij bij vrijspraak geen plek in het college zou eisen.

Advertentie via Ster.nl