Coalitie Den Haag gevallen over positie De Mos, VVD uit college
De coalitie in de gemeente Den Haag is gevallen. De VVD is uit de coalitie met D66, CDA, PvdA en GroenLinks gestapt. De partij is het niet eens met de manier waarop GroenLinks en de PvdA de gesprekken met oud-wethouder Richard de Mos willen aangaan.
De Mos werd in april vrijgesproken van corruptie en zei vervolgens dat hij terug het college in wilde. VVD, CDA en D66 stonden ervoor open om daarover te praten, maar PvdA en GroenLinks bleven daar fel op tegen.
De PvdA en GroenLinks wilden geen onderhandelingen voeren met De Mos' partij Hart voor Den Haag, omdat zij een rechtse coalitie niet aan een meerderheid wilden helpen, zo stelden zij. Ze willen alleen met Hart voor Den Haag praten "over betere samenwerking tussen de coalitie en Hart voor Den Haag", zei GroenLinks-fractievoorzitter De Vuyst volgens Omroep West.
VVD-wethouders hebben ontslag ingediend
De VVD vindt juist dat er snel verkennende gesprekken met Hart voor Den Haag moeten komen. Een motie van D66 om als coalitie met alle oppositiepartijen, dus ook Hart voor Den Haag, te gaan praten over hun wensen voor de komende begroting, ging de VVD niet ver genoeg. Die kwam met een eigen motie die werd gesteund door D66 en het CDA, maar niet door GroenLinks en de PvdA.
"We vinden het onverteerbaar dat andere partijen zelfs niet bereid zijn om een mogelijke samenwerking te verkennen", zegt VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg nu in een schriftelijke verklaring. "We kunnen niet onze democratische principes verloochenen omdat partijen bang zijn er in machtspositie op achteruit te gaan." De twee wethouders van de VVD, Anne Mulder en Kavita Parbhudayal, hebben hun ontslag ingediend.
De Mos zegt nu tegen het ANP dat hij, als leider van de grootste fractie in de gemeenteraad, snel een nieuw college wil gaan vormen.
Hij hoopt dat dat nog voor het eind van het zomerreces is gelukt:
Het debat van gisteravond werd gevoerd naar aanleiding van de gespreksronde van Bruno Bruins. De voormalige VVD-minister was door de gemeenteraad gevraagd om de gevolgen van de vrijspraak van De Mos en diens collega-oud-wethouder Rachid Guernaoui in kaart te brengen en hierover gesprekken te voeren met alle dertien fracties.
Bruins constateerde dat een flinke meerderheid in de raad voorstander is van nieuwe gesprekken over de samenstelling van het college. De dertien partijen moesten het volgens hem zelf met elkaar eens worden of de gesprekken over coalitievorming daadwerkelijk zullen plaatsvinden.
Vrijspraak
Oud-PVV'er Richard de Mos richtte in 2013 zijn eigen partij op en vijf jaar later werd Hart voor Den Haag met acht zetels de grootste in Den Haag. Het leverde De Mos een plek op in het college, maar een jaar later werden wethouders De Mos en Guernaoui verdacht van corruptie en deelname aan twee criminele organisaties. Beiden verloren hun wethouderschap en de partij van De Mos werd gedurende het corruptieonderzoek buitenspel gezet.
In april sprak de rechter de twee politici en zes andere verdachten vrij. Even daarvoor, bij de verkiezingen in maart, was Hart voor Den Haag opnieuw de grootste fractie in Den Haag geworden, maar omdat de rechtszaak nog liep kwam de partij in de oppositie. Het Openbaar Ministerie legde zich overigens niet neer bij het vonnis en gaat gedeeltelijk in hoger beroep.