Richard de Mos in de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos

Het OM heeft een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 22 maanden geëist in de strafzaak tegen de Haagse politicus Richard de Mos. Hij mag ook vier jaar lang geen bestuurlijk ambt meer uitoefenen, als het aan justitie ligt.

Het OM acht bewezen dat De Mos heeft deelgenomen aan een criminele organisatie, zich heeft laten omkopen en meineed heeft gepleegd. Ook zou uit het onderzoek zijn gebleken dat hij een illegaal in Nederland verblijvende man zwart werk aan zijn woning heeft laten uitvoeren.

Tegen partijgenoot en oud-wethouder Rachid Guernaoui eist het OM 16 maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk. Ook hij zou vier jaar uit een publiek ambt geweerd moeten worden. Zowel De Mos als Guernaoui zit in de gemeenteraad voor de lokale partij Hart voor Den Haag. De Mos heeft meermaals gezegd uit te gaan van vrijspraak.

De twee staan met vijf ondernemers en een voormalig gemeenteraadslid terecht op beschuldiging van het vormen van twee criminele organisaties, ambtelijke corruptie en het schenden van het ambtsgeheim. Tegen hen zijn straffen geëist van drie tot twaalf maanden.

Ik ben vooral boos, heel boos. Als je goede naam te grabbel wordt gegooid.

Richard de Mos in de rechtszaal

De Mos noemde de strafeis van het OM 'knettergek' en hij benadrukte zich altijd ingezet te hebben voor de stad en haar inwoners: "U kent mij al heel lang, en weet dat ik het voor iedere ondernemer opneem. Ik loop voor iedereen hard", zei de oud-wethouder volgens Omroep West.

Vriendjespolitiek

De Mos verweerde zich tegen de beschuldigingen met het argument dat hij ombudspolitiek bedrijft. Hij omschreef dat als "een politiek die voorbijgaat aan het links-rechts denken en die problemen bij de hoorns pakt en met kordate plannen oplost".

Volgens het OM was er in het geval van De Mos sprake van vriendjespolitiek, die "destructief" is voor de maatschappij en tot "verrotting van het democratisch proces" leidt. "Integere burgers worden weggespeeld, de werking van de rechtstaat wordt aangetast."

Via De Mos en zijn partij zouden ondernemers zich een voorkeurspositie in de gemeente Den Haag hebben verworven, waarmee ze miljoenen hadden kunnen verdienen. Justitie denkt dat drie vastgoed- en twee horecaondernemers uit Den Haag in ruil voor donaties van zeker 113.000 euro aan de partij van De Mos zo'n voorkeursbehandeling hebben gehad.

Vastgoedprojecten

In ruil voor hun donaties kregen de vastgoedondernemers volgens het OM veel vertrouwelijke informatie over toekomstige vastgoedprojecten doorgespeeld door De Mos, die toen wethouder was, en ook door zijn collega Guernaoui. Ook zouden de vastgoedondernemers het gemeentelijk beleid hebben kunnen beïnvloeden en kregen ze twee nachtontheffingen voor hun horecazaak.

De verdachte ondernemers, onder wie ook voormalig Idols-jurylid Edwin Jansen, hadden volgens het OM vaak direct contact met De Mos. Zij wilden onder meer dat De Mos zich binnen het college hard zou maken voor de ontwikkeling van een parkeergarage en een bedrijfsverzamelpand. De Mos zou zelfs zijn collega-wethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) op een "ongehoorde manier onder druk hebben gezet" om dat dossier aan hem over te dragen.

Stempassen geronseld

Het OM citeerde gisteren en vandaag kwistig uit app-, mail- en telefonisch verkeer tussen de diverse verdachten. Het onderzoek kwam in 2018 aan het rollen nadat er via een gemeenteambtenaar een tip bij de politie was binnengekomen dat er bij de gemeente Den Haag voor 15.000 euro vergunningen te koop zouden zijn. Daarin zou voormalig raadslid Nino Davituliani van Groep de Mos/Hart voor Den Haag een centrale rol hebben gespeeld. Zij is de partner van horecaondernemer Erdinç Akyol en de schoonzus van Atilla Akyol, die beiden ook in deze zaak terechtstaan.

De broers Akyol hebben volgens het OM voor Davituliani een hoge plek op de kieslijst gekocht voor de gemeenteraadverkiezingen van 2018. Verder zouden de Akyols honderden stempassen hebben geronseld voor Groep de Mos.

Het volledige strafdossier lekte voor de behandeling van de zaak uit naar Nieuwsuur. De Mos deed daarop aangifte van lekken.

Bekijk hier een reconstructie van de corruptiezaak tegen De Mos:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl