NOS Sport

Mopperende Griekspoor knokt zich naar halve finales in Rosmalen

Griekspoor langs Vukic naar halve finales in Rosmalen

Tallon Griekspoor heeft zich met de nodige moeite geplaatst voor de halve finales van het grastoernooi in Rosmalen. De als zesde geplaatste titelverdediger en nummer 23 van de wereld kreeg het allerminst cadeau van Aleksandar Vukic (ATP-87), maar trok al mopperend aan het langste eind: 4-6, 6-3, 7-6 (4).

"Moeilijke wedstrijd, moeilijke tegenstander, moeilijke omstandigheden", somde Griekspoor na afloop op. "Dus ik kan alleen maar content zijn met deze overwinning. Het blijkt dat ik niet mijn beste tennis nodig heb om van deze jongens te winnen, maar daar ben ik wel naar op zoek."

De eerste breekkansen waren voor Griekspoor na een knappe reactie aan het net, maar Vukic redde zich vanaf 15-40 met een paar uitstekende opslagen uit die benarde positie. Dat deed de Haarlemmer hem na op 4-4, maar bij het derde breakpoint voor de Australiër produceerde Griekspoor een dubbele fout. Het kostte hem de eerste set.

Vukic, die een allerminst indrukwekkende staat van dienst heeft en zijn enige ATP-finale vorig jaar juli nipt verloor van de Amerikaanse topper Taylor Fritz, bleef sterk serveren. Ook op zijn tweede service, die hem in de eerste set geen enkele keer het punt kostte (zes uit zes).

Lengte

Griekspoor, die zich veelvuldig van de slice backhand bediende, had ondertussen moeite de juiste lengte in zijn slagen te krijgen om Vukic in het nauw te drijven. De Australiër kon daardoor vaak om de backhand heen lopen en zijn forehand inschakelen. Hij wist bovendien, tot frustratie van zijn opponent, de lijnen goed te vinden.

Griekspoor eist meer van zichzelf: 'Maar beste tennis niet nodig om te winnen'

Een iets mindere servicegame van Vukic was echter welbesteed aan Griekspoor, die met geweldig tennis de game naar zich toe trok en op 4-2 kwam. Dat bleek genoeg om door te stomen naar setwinst, al was het op 5-3 vanaf 40-0 pas bij de derde kans raak.

Vukic toonde zich geenszins aangeslagen en begon de derde set met een lovegame, die hij lardeerde met drie aces waarmee hij zijn totaal op dat moment naar tien stuks tilde. Griekspoor daarentegen bracht zichzelf op 2-3 in de problemen door maar liefst vier dubbele fouten af te leveren. Hij wist desalniettemin, mede dankzij drie aces, het vege lijf te redden.

"Ik had het mezelf iets makkelijker kunnen maken in die derde set", aldus Griekspoor, die zoekt naar de juiste vorm op gras. "Richting Halle en Wimbledon zoek ik naar goede vorm op gras. Het belangrijkste is denk ik wedstrijden spelen op gras, dat doe ik tot nu toe optimaal deze week. Daarin ben ik goed bezig, maar ik eis soms meer van mezelf."

Subtiele volley

Op 4-4 kreeg Griekspoor zelf twee kansen een mogelijk beslissende break te plaatsen, maar Vukic trok de game, ondanks zijn eerste dubbele fout van het duel, toch binnen. En op 5-5 redde de 28-jarige Australiër zich eerst met een tweede service op de lijn en daarna ook nog eens met een subtiele volley.

Aleksandar Vukic

Een tiebreak moest uitsluitsel gaan geven en daarin begon Griekspoor met een mini-break, die hem meteen, zo bleek op het winnende spoor zetten.

Griekspoor stuit zaterdag in de halve finale op Sebastian Korda, die het Amerikaanse onderonsje met Tommy Paul met 6-4, 6-2 won. Later vanmiddag strijdt Gijs Brouwer tegen de als derde geplaatste Fransman Ugo Humbert ook nog om een plek bij de laatste vier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl