NOS SportAangepast

Griekspoor moeizaam verder in Rosmalen, Van Rijthoven onderuit bij rentree

Titelverdediger Griekspoor moeizaam ronde verder in Rosmalen

Tallon Griekspoor heeft de volgende ronde bereikt van het grastoernooi in Rosmalen. De nummer 23 van de wereld knokte zich in drie sets langs de Serviër Miomir Kecmanovic: 6-7, 7-6, 7-6.

Daarmee is hij de tweede van de vier Nederlandse tennissers die een ronde verder is. Eerder op de dag ging Gijs Brouwer hem al voor. Dat deed de via de kwalificaties toegelaten Venhuizer door in drie sets (6-1, 3-6, 6-3) af te rekenen met de Tsjech Jakub Mensik.

Spelen voor eigen publiek helpt Griekspoor aan zege: 'Ik moest van ver komen'

Botic van de Zandschulp en Tim van Rijthoven overleefden de eerste ronde niet. Van de Zanschulp ging in drie sets (4-6, 6-4, 2-6) onderuit tegen de Amerikaan Mackenzie McDonald. Van Rijthoven verloor in twee sets van de Belg Zizou Bergs: 4-6, 3-6.

Voor Van de Zandschulp was het zijn eerste partij sinds hij op Roland Garros had verteld over zijn mentale problemen op de tennisbaan. Van Rijthoven maakte zijn rentree na bijna anderhalf jaar blessureleed.

Drie tiebreaks voor Griekspoor

De zege van Griekspoor kwam bepaald niet makkelijk tot stand, De winnaar van 2023 verloor tegen de nummer 53 op de wereldranglijst de eerste set in een tiebreak (7-3) en kwam in de door twee regenpauzes onderbroken tweede set bij 3-3 met 40-0 achter op zijn eigen service.

Maar die werkte de Nederlander stoïcijns weg, om de set vervolgens opnieuw in een tiebreak (9-7) te winnen, na wel eerst vijf setpoints te hebben verspeeld.

In de derde set verspeelde Nederlander meteen zijn service, waardoor hij met 2-0 achter kwam. Door terug te breken in de vijfde game bracht hij de stand weer in evenwicht. De rest van de set ging gelijk op, zodat het ook in de derde set op een tiebreak aan kwam.

Nadat Kecmanovic met een dubbele fout was begonnen, stoomde Griekspoor meteen door naar een 6-2 voorsprong. Bij de tweede van vier matchpoints was de partij voor de titelverdediger, die na afloop het slechte weer bedankte: "Vooral die tweede regenpauze heeft me gered."

Overwerk Bouwer

Ook Bouwer had drie sets nodig, al leek het daar in eerste instantie niet op. De nummer 232 van de wereldranglijst, stoomde tegen de 18-jarige Mensik (ATP-79) in een half uur door naar setwinst, maar moest in de tweede set een vroege break bekopen met overwerk.

Gijs Brouwer

De tien jaar oudere Brouwer, die vorig jaar bij zijn debuut in Rosmalen in de eerste schifting achterbleef, leverde in de derde set meteen zijn service in.

De plots met zijn opslag worstelende en enkele dubbele fouten producerende Tsjech hielp hem echter terug in het zadel en verloor twee keer achter elkaar zijn servicegame. De qualifier hield het hoofd koel en trok de partij over de streep. Hij treft in de volgende ronde de Fransman Adrian Mannarino, nummer 21 van de wereld en winnaar in 2019.

Even hoop voor Van de Zandschulp

Van de Zandschulp, die met zijn 99ste plaats weer net in de mondiale top 100 staat, slaagde er tegen McDonald (ATP-74) halverwege de eerste set in om een break tegen onmiddellijk weg te werken. Maar op 4-5 ging het opnieuw fout toen hij op setpoint tegen een dubbele fout van zijn racket liet komen.

Na de tweede set met 6-4 te hebben gewonnen, gloorde er even weer hoop. Maar in de derde set kostte kleine missertjes, een dubbele fout op een ongelegen moment en een makkelijke maar te scherp geslagen volley, Van de Zandschulp de kop in zijn eerste twee servicegames. McDonald had beet en liet niet meer los. De Amerikaan speelt in de volgende ronde tegen Griekspoor.

Botic van de Zandschulp

De dag werd afgesloten door Van Rijthoven die zijn maandag na de eerste set afgebroken partij tegen de Belg Zizou Bergs nog moest afmaken.

De winnaar van 2022 in Rosmalen, die door een slepende elleboogblessure vijftien maanden niet heeft kunnen tennissen, moest de tweede set winnen, aangezien een dag eerder de eerste met 6-4 naar Bergs was gegaan.

Van Rijthoven, met een wildcard toegelaten, verweerde zich dapper, maar kon niet voorkomen dat zijn Belgische opponent de set met 5-3 won en daarmee ook de partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl