Joey Veerman
NOS Voetbal

Een EK zonder Frenkie de Jong hoeft voor dit Oranje geen verloren EK te zijn

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

Bijna was het een rimpelloze voorbereiding op het EK. Buiten de ingecalculeerde herstelperiode van Frenkie de Jong was iedereen fit en met een 4-0 overwinning op Canada steeg de Oranje-koorts. De 4-0 overwinning van gisteren op IJsland was een mooi vervolg.

De blessure van Teun Koopmeiners in de warming-up en het nieuws over het afvallen van Frenkie de Jong achteraf wierpen echter een schaduw over de EK-voorbereiding van het Nederlands elftal. Het deed pijn bij de spelers en de bondscoach, die inmiddels Ian Maatsen als vervanger heeft opgeroepen. Ondanks deze tegenslag is optimisme op zijn plaats.

Enkele jaren geleden was het gemis van De Jong een ramp, maar Oranje is inmiddels, helaas, gewend om te spelen zonder de middenvelder van FC Barcelona. Van de veertien interlands in de tweede periode van Ronald Koeman als bondscoach miste De Jong er tien door blessures, inclusief de laatste twee tegen Canada en IJsland.

Alternatieven

Ryan Gravenberch was mede door de blessure van Frenkie de Jong al verrassend opgenomen in de EK-selectie en kreeg afgelopen donderdag een kans op de plek van De Jong, links op het middenveld. Dat deed hij naar behoren, zonder op te vallen.

Tegen IJsland was het de beurt aan Veerman en de PSV'er toonde zijn kwaliteiten. De 25-jarige Veerman speelde in zijn tiende interland zoals altijd zonder vrees, met bravoure, en strooide met uitstekende passes. Niet voor niets deden de oud-internationals Arnold Mühren en Ronald de Boer vorige week al een oproep tot Veerman in Oranje.

Koeman over thuislaten De Jong: 'Als hij niet fit is, heeft het geen zin'

Zo leidde Veerman met een pass op Denzel Dumfries de eerste goal van Xavi Simons in. De vertrouwde samenwerking met clubgenoot Jerdy Schouten liep bovendien gesmeerd. De vraag blijft hoe de twee het er samen vanaf brengen tegen een topland, zoals Frankrijk dat Oranje in de groepsfase van het EK zal tegenkomen.

Ook Tijjani Reijnders bewees eerder in Oranje een waardig vervanger van Frenkie de Jong te zijn. Binnen de huidige selectie zou Koeman op het middenveld bovendien kunnen schuiven met multifunctionele verdedigers als Lutsharel Geertruida en Daley Blind of multifunctionele aanvallers als Cody Gakpo en Xavi Simons.

Vervanger

Als vervanger voor De Jong kwamen de eerder wegens blessures afgevallen Quinten Timber, Marten de Roon en Mats Wieffer niet in aanmerking. Zij zijn niet op tijd hersteld.

Maatsen werd gezien als de verrassendste afvaller van de voorselectie. De 22-jarige Vlaardinger, die het afgelopen half jaar veel indruk maakte bij Borussia Dortmund waarmee hij zelfs de finale van de Champions League bereikte, was daarom een logische kandidaat om De Jong te vervangen.

Alleen is Maatsen geen middenvelder, maar een linksback. Hij heeft in zijn loopbaan echter vaak op het middenveld gespeeld en biedt Koeman meerdere opties op links. Vanaf een boot op blauw water meldde Maatsen vijf dagen geleden overigens zich elders prima te vermaken.

Ian Maatsen op vakantie

Maatsen komt terecht in een groep die de afgelopen weken een homogene en gedreven indruk maakte. Het gemis van De Jong werd in de afgelopen twee oefenwedstrijden opgevangen met frisse gezichten en goede teamprestaties.

Op die manier kan het verlies van De Jong een stimulerende werking hebben: dat iedere speler nog meer het gevoel krijgt om het samen te doen, omdat dat de enige weg is naar succes. Het verleden biedt genoeg voorbeelden van teamsucces, juist na het verlies van de sterspeler.

In 1987 verkocht PSV Ruud Gullit aan AC Milan. Een seizoen later won PSV alles, inclusief de Europa Cup I. In 1992 werd Denemarken Europees kampioen zonder Michael Laudrup, die vanwege onenigheid met de bondscoach had bedankt. Iets korter terug: in 2022 haalde Frankrijk zonder de geblesseerde, onmisbare N'Golo Kanté de WK-finale.

Wat betreft die teamgeest zit het goed bij Oranje, zo maakte Simons duidelijk: "We gaan Frenkie missen, maar we doen ons best ook voor hem om er een mooi toernooi van te maken. Iedereen is blij, iedereen heeft er zin in. Het gevoel dat het team heeft, is fantastisch. Dat is het belangrijkste. We gaan ervoor"

Volg het EK voetbal 2024

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl