NOS Wielrennen

Roglic wint ook tweede bergrit Dauphiné, Evenepoel verliest opnieuw tijd

Primoz Roglic heeft de voorlaatste bergetappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. Matteo Jorgenson werd tweede, Giulio Ciccone kwam als derde boven op de slotklim.

Met zijn tweede zege op rij verstevigde de Sloveen zijn positie in de leiderstrui. Jorgenson, kopman van het geplaagde Visma-Lease a Bike, is de nieuwe nummer twee in het klassement. De Amerikaan staat op 1.02 minuten van Roglic.

Roglic wint ook tweede bergrit Dauphiné en verstevigt positie in het geel

Remco Evenepoel, een van de favorieten voor de Tour de France over een paar weken, verloor opnieuw tijd. De Belg kwam op 1.46 van Roglic binnen en zakte naar de zesde plaats in het klassement. Hij heeft een achterstand van 2.15 minuten op de Sloveen van Bora-hansgrohe.

Soler op avontuur

De Dauphiné, waar veel renners zich voorbereiden op de Tour, beleeft zijn slotweekend in de Franse Alpen. De zevende etappe ging van Albertville naar skioord Samoëns, waar de streep lag op een klim van de buitencategorie: 10 kilometer met een stijgingspercentage van 9 procent.

Er ontstond een sterke kopgroep van elf renners, met onder anderen de Nederlander Koen Bouwman, de Spanjaard Marc Soler en de Fransman Warren Barguil. Op de Col de la Ramaz waagde die laatste een poging om te vluchten. Soler reageerde, waarna hij Barguil inrekende en meteen erop en erover ging.

Soler sprokkelde een voorsprong van ruim 4 minuten bij elkaar. Maar op de slotklim zag hij de minuten al snel verdampen. Soler stortte compleet in, de klim was te steil. Hij keek om, schokte en zwiepte heen en weer en zag de groep met favorieten naderen.

Uit die groep had Evenepoel al eerder moeten lossen. Dat gebeurde gisteren ook, waardoor hij de gele leiderstrui kwijtraakte aan Roglic, die toen ook de ritzege pakte.

Jorgenson volgt Roglic

In de slotfase gingen Santiago Buitrago en Oier Lazkano aan. Roglic hoefde alleen te volgen. Op zo'n 500 meter van de streep versnelde de Sloveen. Jorgenson kon wel in zijn spoor blijven, maar een zege zat er voor Visma niet in.

Zondag wacht de slotetappe in de Franse Alpen, met opnieuw een aankomst bergop op het Plateau des Glières.

De Canadees Derek Gee staat derde in het klassement, voor Aleksandr Vlasov en Carlos Rodriguez.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl