NOS Wielrennen

Kruijswijk en Van Baarle missen Tour de France na zware val in Dauphiné

Steven Kruijswijk en Dylan van Baarle kunnen de Tour de France niet rijden, meldt hun wielerploeg Visma-Lease a Bike. Beide renners kwamen vandaag in het Critérium du Dauphiné zwaar ten val en zijn niet op tijd hersteld van hun verwondingen voor de Tour, die 29 juni van start gaat.

Van Baarle brak zijn sleutelbeen en moet geopereerd worden. Kruijswijk heeft een klein breukje in zijn heup en moet rust houden.

De afgelopen jaren kampte Kruijswijk veelvuldig met blessureleed. Het is niet de eerste keer dat hij de Tour de France moet missen door een valpartij in de Dauphiné. In 2020 brak hij in de rittenkoers zijn schouder en vorig jaar zijn sleutelbeen en bekken. In 2022 nam hij wel deel aan de Ronde van Frankrijk, maar stapte hij af met een schouderblessure.

Blakende vorm

Kruijswijk verkeerde in blakende vorm, zo vertelde hij aan de NOS voor aanvang van de Dauphiné.

De wattages die de 36-jarige renner trapte op de fiets waren na een hoogtestage in Spanje zo goed als in zijn beste jaren. Kruijswijk vergeleek zijn vorm met 2019, toen hij de derde plaats in het algemeen klassement van de Tour de France pakte. "Ik heb er alles aan gedaan. We gaan zien of de beste versie van mezelf op dit moment genoeg is", zei hij afgelopen zaterdag.

Kruijswijk droomde ervan om de Tour nog eens te winnen met Visma. "En ik hoop dit jaar en de rest van mijn carrière zonder blessures door te komen. Je wil niet met een blessure eindigen, en dat dat dan je laatste wedstrijd is."

Bekijk in de videocarrousel hieronder het interview met Steven Kruijswijk van afgelopen zaterdag en de valpartij van vandaag.

Het is de zoveelste tegenslag voor Visma dit seizoen. Wout van Aert brak zijn sleutelbeen bij een harde val in Dwars door Vlaanderen. Tweevoudig Tour-winnaar Jonas Vingegaard kwam in april hard ten val in de Ronde van het Baskenland en liep daarbij een sleutelbeenbreuk, enkele gebroken ribben en een longkneuzing op.

Trotse foto

Uitgerekend vandaag deelde de wielerploeg, die vorig jaar alle drie de grote rondes won, trots op X een foto van Van Aert, Vingegaard en Laporte die in de blakende zon op hoogtestage zijn in de Franse Alpen bij Tignes.

Het nog maar de vraag of Vingegaard op tijd fit genoeg zal zijn voor de Tour. "Hij komt natuurlijk van heel ver", zei ploegleider Frans Maassen een dag voor de start van de Dauphiné over de tweevoudig Tourwinnaar. "Hij maakt stappen, dat is zeker. Maar het is een megaklus om van die valpartij naar een Tourzege toe te werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl