Steven Kruijswijk eerder dit jaar in de Ronde van Catalonië
NOS Wielrennen

Dumoulin puzzelt op Tour-selectie Visma na wéér tegenslag: 'Plan D uit de la'

De Tour de France-selectie van Visma-Lease a Bike was al onzeker, maar met het uitvallen van Steven Kruijswijk en Dylan van Baarle is de puzzel voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar nog ingewikkelder geworden.

Volgens NOS-analyticus Tom Dumoulin is de ploeg, die vorig seizoen alle grote rondes won, inmiddels aanbeland bij 'plan D'. Want hoe vervang je de ervaren Kruijswijk en de betrouwbare Van Baarle, drie weken voor de Tourstart?

"Het is echt een lastige puzzel zo", aldus Dumoulin, die tot 2022 bij de Nederlandse ploeg reed.

Tijdens het Critérium du Dauphiné, de traditionele voorbereidingskoers voor de Tour de France, raakten Kruijswijk en Van Baarle donderdag betrokken bij een massale valpartij. Van Baarle brak zijn sleutelbeen, Kruijswijk liep een breukje in zijn heup op. Ze zijn niet op tijd hersteld van hun verwondingen voor de Tour, die op 29 juni van start gaat.

Kruijswijk en Van Baarle afgevoerd na massale val in Dauphiné

Het is de zoveelste tegenslag voor de wielerformatie dit seizoen, want ook de deelname van de beoogde kopman Jonas Vingegaard is nog verre van zeker. Hij kwam in april zwaar ten val en lag bijna twee weken in het ziekenhuis.

Daarvoor had Wout van Aert al meerdere botbreuken opgelopen, waardoor zijn hele voorjaar in het water viel.

Megaklus

Vingegaard, Van Aert en hun Franse ploegmaat Christophe Laporte zijn nu op hoogtestage in de Franse Alpen bij Tignes, zo deelde Visma donderdag trots op X. Maar of ze ook op tijd hersteld zijn voor de Tour, dat is nu de grote vraag. Ploegleider Frans Maassen sprak voor de Dauphiné van een "megaklus".

Visma wil Vingegaard alleen meenemen als de Deen daadwerkelijk kans maakt op de eindwinst. En dat zal met de in de Giro d'Italia ongenaakbare Tadej Pogacar als grote uitdager een "megaklus" worden, denkt Dumoulin.

Laten we even teruggaan naar wat waarschijnlijk voor het uitvallen van Van Baarle en Kruijswijk de Tour-selectie van Visma was, in potlood. Dumoulin noemt het drietal op hoogte in Tignes: Vingegaard, Van Aert, Laporte.

"En dan hebben we hier in de Dauphiné nog Matteo Jorgenson, Sepp Kuss en Tiesj Benoot rondrijden. Nou, normaal gezien had je daar dan Van Baarle en Kruijswijk aan toegevoegd en dan had je de acht man voor de Tour."

Bart Lemmen naar de Tour: dat zou een mooi sprookjesverhaal zijn.

Tom Dumoulin

De namen van Jan Tratnik, Attila Valter, Ben Tulett en Wilco Kelderman vallen als vervangers voor Kruijswijk en Van Baarle. En die van Bart Lemmen. De Nederlandse ex-militair tekende afgelopen winter op 28-jarige leeftijd zijn eerste profcontract bij Visma.

"Dat zou voor ons als Nederlanders een mooi sprookjesverhaal zijn", lacht Dumoulin. "Bart Lemmen die naar de Tour mag. Een stripboek, ja."

Kooij?

Dumoulin wijst voor zijn 'Plan D' ook naar de 22-jarige Olav Kooij. De sprinter pakte in de Giro d'Italia zijn eerste zege in een grote ronde, maar verliet de koers twee dagen later met koorts.

"Kooij is natuurlijk geen helper, hè. Je zet Kooij niet op kop. Dan heb je een helpende renner minder voor het klassement. Ik denk dat ze Kooij alleen meenemen als het echt zwaar twijfelachtig is in welke vorm Vingegaard naar de Tour gaat. Of als hij überhaupt niet naar de Tour gaat. Dan kan de jonge Kooij de Tour redden door een rit te winnen."

Ja, hij ziet er wel wat in, Plan D. "Als je niet voor Vingegaard kiest, kun je met Kooij en Van Aert voor rittenwinst en de groene trui gaan. En dan mogen Kuss en Jorgenson voor de top vijf en de bollentrui vechten. Als je dan drie ritten pakt en een top vijf-plek, dan kun je toch wel spreken van een hele goeie Tour, hoor."

"De laatste jaren heeft Visma eigenlijk heel weinig tegenslag gekend", zegt Dumoulin. "Alles was gewoon fantastisch. Ze wonnen alles wat los en vast zat", doelt hij onder andere op de zege vorig jaar in de drie grote rondes, met drie verschillende renners: Primoz Roglic, Vingegaard en Kuss.

"Dit jaar is het een beetje de wet van Murphy. Ik ben heel benieuwd hoe de ploeg dit op gaat pakken. Het is ook wel een mooie uitdaging. Hoe gaan ze om met tegenslag? Dat is uiteindelijk waar het in het leven, maar ook zeker in de topsport, om draait."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl