NOS Nieuws

Wekdienst 6/6: Nederland stemt voor Europees Parlement • Oranje oefent tegen Canada

Goedemorgen! Nederland mag vandaag naar de stembus voor de Europese verkiezingen en het Nederlands Elftal speelt in aanloop naar het EK een oefenwedstrijd tegen Canada.

Eerst het weer: Het is bewolkt en er zijn langdurige perioden met regen. Het wordt niet veel warmer dan een graad of 14 op de meeste plekken. Later vanmiddag is er in het zuiden en zuidwesten kans op zware windstoten. Vanavond wordt het geleidelijk droger en rustiger.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag beginnen de Europese verkiezingen. Nederland gaat als een van de eerste landen naar de stembus. In alle Europese landen kiezen miljoenen mensen vanaf vandaag tot en met 9 juni een nieuw Europees Parlement voor de aankomende vijf jaar.
  • Voor de vierde keer gaat SpaceX de grootste raket ooit de ruimte in lanceren. De onbemande testvlucht staat gepland voor 14.00 uur Nederlandse tijd. De bedoeling is dat Starship deze keer een zachte landing maakt in zee.
  • In Frankrijk wordt D-day groots herdacht. Het is vandaag 80 jaar geleden dat geallieerde troepen in Normandië de aanval openden op bezet gebied.
  • Het Nederlands elftal oefent op weg naar het EK vanavond tegen Canada. De NOS zendt de wedstrijd live uit op NPO 3 (19.55-23.10 uur) en online.

Dit is er vannacht gebeurd:

Artsen op de spoedeisende hulp zien een zorgwekkende stijging van het aantal ongelukken met elektrische fietsen. Vooral de onder jongeren populaire fatbike veroorzaakt een toename van het aantal ongelukken met ernstig letsel. VeiligheidNL, een kenniscentrum voor letselpreventie, pleit voor een verbod van deze vaak opgevoerde elektrische fiets voor kinderen onder de 16 jaar.

Waar in 2022 nog zeven fatbikebestuurders op de spoedeisende hulp belandden, waren dat er vorig jaar al 59, zo blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. In de eerste vier maanden van dit jaar waren er alleen al 33 incidenten. Het gaat hierbij alleen om ongevallen waarbij de fatbiker zelf gewond raakte.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Als je vandaag hebt gestemd, wat er gebeurt er dan vervolgens met je stem? De Nederlandse partijen gaan in het parlement samenwerken met partijen uit andere EU-landen. Hoe dat werkt leggen we je hieronder uit:

En kijk hier de opvallendste momenten uit het NOS-debat van gisteravond over de Europese verkiezingen terug:

Dit waren de opvallendste momenten van het NOS-debat

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl