Bij het stadhuis werden vorige week bloemen en knuffels neergelegd als steun
NOS NieuwsAangepast

Mishandeld meisje Vlaardingen niet meer in direct levensgevaar

Het meisje uit Vlaardingen dat twee weken geleden zwaargewond werd opgenomen in het ziekenhuis verkeert niet langer in "direct levensgevaar". Dat meldt de jeugdbeschermingsorganisatie William Schrikker, die de voogdij over het meisje heeft.

Eerder zei burgemeester Wijbenga van Vlaardingen nog te vrezen "dat het niet goed afloopt" met het meisje. William Schrikker meldt nu dat haar toestand nog steeds zorgelijk is en dat ook in de komende periode intensieve medische zorg noodzakelijk blijft.

Uit privacyoverwegingen doet de stichting geen uitspraken over de precieze situatie van het kind. "We verzoeken iedereen die niet direct betrokken is bij het welzijn van dit meisje om haar en haar directe omgeving met rust te laten, zodat alle aandacht uit kan gaan naar haar herstel", staat in een korte verklaring.

'Moeder overvallen'

De biologische moeder laat weten dat het nieuws een opluchting is, maar dat ze wel werd overvallen door het bericht. Volgens een woordvoerder is er vooraf geen contact over geweest en moest zij de medische update uit de media vernemen.

"De moeder is voor alle informatie over hoe het met haar dochter gaat afhankelijk van de jeugdzorginstelling. Zij moet nu online lezen dat het meisje niet langer in levensgevaar is", zegt woordvoerder Bart Visser, die de familie namens Slachtofferhulp bijstaat.

Een woordvoerder van William Schikker noemt die aantijging pertinent onjuist. "Het klopt niet, de moeder is geïnformeerd. Daar gaan we heel zorgvuldig mee om, ze kan niet overvallen zijn. Ik weet niet waarom dit naar jullie wordt gecommuniceerd."

De woordvoerder herhaalt vanwege privacy niet meer uitleg te kunnen geven. "Ik kan niet zeggen hoe het gebeurt, maar er is regelmatig contact, ook vanwege de kwetsbaarheid van de situatie. Een moeder blijft een moeder."

'Niet overlegd'

Ondanks die reactie blijft Visser bij zijn standpunt. "Ik sluit niet uit dat ze iets gestuurd hebben, maar er is in ieder geval geen tweerichtingsverkeer geweest met de moeder. Als er iets gecommuniceerd is, dan was dat van de een naar de ander, maar niet andersom. Er is geen overleg geweest over hoe het nu gaat en of het verstandig is daar iets over naar buiten te brengen. Daar is ze niet in gekend."

Hij vult aan dat het voor de moeder belangrijk is om rechtstreeks contact te hebben met artsen. Omdat de vrouw uit het ouderlijk gezag is gezet, is ze tot nu toe afhankelijk van informatie die de voogdijinstelling doorgeeft. Ze mag ook haar dochter alleen in overleg kort bezoeken in het ziekenhuis.

Poging tot doodslag

Vorige week werd bekend dat de pleegouders van het 10-jarige meisje vastzitten op verdenking van poging tot doodslag. Buurtbewoners meldden daarna dat er al langer vermoedens waren van mishandeling en verwaarlozing. Het meisje zelf zou daar ook tevergeefs over aan de bel hebben getrokken.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoekt inmiddels hoe het zo fout heeft kunnen gaan in het gezin, waar nog twee andere kinderen woonden. In december noemde de Raad voor de Kinderbescherming de 37-jarige pleegouders nog "liefdevol en zorgzaam", ondanks twijfels over hun geschiktheid.

Uit rechtbankstukken blijkt dat de kinderbescherming toen oordeelde dat het meisje het fijn had en zich goed ontwikkelde. William Schrikker had aanvankelijk voorgesteld om het meisje in een gezinshuis te plaatsen, maar stemde in met verlenging van de pleegzorg. Wel was daarbij extra aandacht nodig omdat de ouders "hun pedagogische vaardigheden nog kunnen versterken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl