Verpleegkundige start tuchtzaak tegen GGZ om schenden beroepsgeheim
Een voormalig verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen begint een tuchtprocedure tegen GGZ Drenthe, omdat medewerkers onterecht hun beroepsgeheim zouden hebben doorbroken. Het gaat om een 32-jarige oud-longverpleegkundige die werd verdacht van het doden van mogelijk twintig coronapatiënten.
Sinds vorige maand is hij geen verdachte meer. Het Openbaar Ministerie vond niet genoeg bewijs tegen de man en seponeerde de zaak.
De Volkskrant heeft politieverhoren in handen en heeft de man, die Theodoor heet, de afgelopen tijd in totaal bijna elf uur gesproken. "Als ze mij hadden vervolgd", zegt hij tegen de krant, "dan hadden ze alle verpleegkundigen moeten vervolgen die in Nederland op een corona-afdeling hebben gewerkt."
Eerherstel
De zaak is dan wel geseponeerd, niemand heeft publiekelijk gezegd dat Theodoor onschuldig is. Daardoor zou er nog een zweem van verdenking blijven hangen en daarom verdient hij eerherstel, vinden zijn advocaten Tjalling van der Goot en Ronald Knegt.
Van der Goot benadrukte vorige maand nog dat zijn cliënt altijd heeft ontkend en zei dat eerdere verklaringen verkeerd zijn uitgelegd. "Maar het is voor instanties als het OM heel moeilijk om toe te geven: wij zaten ernaast", zeggen de twee raadslieden tegen de krant.
Zowel bij de NOS als in de Volkskrant wil GGZ Drenthe niet inhoudelijk reageren. Wel zegt de organisatie achter het besluit te staan om destijds het beroepsgeheim te doorbreken. In een algemene reactie aan de krant spreekt GGZ Drenthe van "een weloverwogen keuze".
"Dat is gedaan in het belang van voorkoming van mogelijke grotere risico's voor de maatschappij", aldus GGZ Drenthe. De advocaten van de oud-verpleegkundige zeggen dat dit niet klopte. "Het gevaar was niet aanwezig en de uitlatingen van onze cliënt waren niet concreet. De basis voor het schenden van het beroepsgeheim is dus onjuist geweest, zeker gelet op de toenmalige psyche van de verdachte persoon. Dat zou juist de ggz moeten weten."
Longarts Sander de Hosson, die op dezelfde afdeling werkt in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, schrijft op X dat hij nooit het idee had dat de oud-verpleegkundige iets misdaan had en dat hij dit ook tijdens politieverhoren heeft gezegd.
Volgens de arts hadden de "heftige ervaringen" op de covidafdeling een enorme emotionele impact op de zorgverleners. "Ik denk dat deze onderschat worden. Dat deze impact ook gold voor Theodoor is overduidelijk. Met deze reactie wil ik mijn medeleven met hem tonen."
De Hosson hoopt dat er meer aandacht komt voor de emotionele aspecten van het verlenen van zorg onder heftige omstandigheden. "De mens is kwetsbaar. De zorgverlener ook."