De patiënten overleden tijdens de coronapandemie in het ziekenhuis in Assen
NOS NieuwsAangepast

Drentse verpleegkundige opgepakt voor betrokkenheid bij dood patiënten

Een verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van meerdere patiënten. De 30-jarige man uit de gemeente Noordenveld werkte volgens RTV Drenthe op de corona-afdeling met patiënten die door een coronabesmetting zo ziek waren geworden dat ze moesten worden opgenomen.

Het Openbaar Ministerie (OM) en het ziekenhuis willen niet zeggen op welke manier hij betrokken lijkt bij de dood van de patiënten. Ook willen ze niet zeggen of hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van enkele of tientallen patiënten.

Het onderzoek begon na een melding bij de raad van bestuur. "We hebben de melding direct serieus genomen en de noodzakelijke stappen gezet", zegt Hans Mulder van de raad van bestuur van het ziekenhuis. De verpleegkundige werd op non-actief gesteld. "Op die manier kon het gedrag uit de melding niet worden voortgezet."

Na intern onderzoek zijn de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de politie ingeschakeld. De politie en het OM zijn daarna een strafrechtelijk onderzoek begonnen.

Personeel ingelicht

"De aanhouding heeft ons geschokt", zegt het ziekenhuis "Het gaat om een ernstige verdenking tegen een individuele medewerker." Mulder spreekt zijn waardering uit voor de melder die naar de raad van bestuur stapte. Hij vraagt begrip voor het feit dat het ziekenhuis in verband met het politieonderzoek weinig kan zeggen over de zaak.

"De komende tijd richten wij ons, samen met de politie, vooral op het verzamelen van feiten. Op basis van de feiten wordt bepaald welke vervolgstappen gezet moeten worden." Direct betrokkenen zijn door de politie geïnformeerd. Het personeel van het ziekenhuis is gisteravond en vanochtend op de hoogte gebracht.

De man is maandag aangehouden. Hij wordt vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Aan hem zijn beperkingen opgelegd, dus hij mag voorlopig alleen contact hebben met zijn advocaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl