Verpleegkundige die werd verdacht van doden coronapatiënten niet vervolgd
De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen die verdacht werd van betrokkenheid bij mogelijk een twintigtal sterfgevallen, wordt niet langer vervolgd. Het Openbaar Ministerie heeft niet genoeg bewijs gevonden tegen de man en seponeert de zaak. De verpleegkundige is geen verdachte meer.
"Tijdens het onderzoek zijn geen concrete feiten en omstandigheden naar voren gekomen die de uitlatingen van de verpleegkundige over zijn eigen handelen tijdens de coronapandemie bevestigen", aldus het OM in een verklaring. "Een veroordeling kan volgens de wet nooit enkel worden gebaseerd op iemands eigen uitlatingen."
De man van 31 werkte tijdens de coronapandemie als longverpleegkundige. Hij kwam bij justitie in beeld toen het ziekenhuis een brief doorspeelde van GGZ Drenthe, waar de man in behandeling was. In de brief van de ggz-instelling ging het volgens het OM onder meer over gesprekken die de verdachte met diverse hulpverleners had gevoerd. Daarin zei hij meerdere malen dat hij "het leven van een twintigtal patiënten voortijdig had beëindigd".
Geheimhoudingsplicht geschonden
Zonder instructies van een arts zou de verdachte "medische handelingen hebben uitgevoerd bij patiënten die in zijn ogen terminaal waren en ernstig leden". De zorgorganisatie schrok van de uitspraken en besloot de geheimhoudingsplicht te schenden en het verhaal van de man te melden aan het ziekenhuis. Het ziekenhuis trok aan de bel en deed daarna aangifte, waarna de man werd aangehouden.
De man kwam afgelopen juni vrij. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland oordeelde toen dat de verdenking niet sterk genoeg was om hem langer vast te houden. Nu heeft ook het OM geconcludeerd dat er niet genoeg bewijs is, hoewel de man zelf zou hebben gezegd levens te hebben beëindigd.
"De verpleegkundige heeft geen concrete patiënten beschreven. Het betrof dus een onderzoek naar onbekende, mogelijke slachtoffers die bovendien al geruime tijd overleden waren. Daarbij kwam dat het door de verpleegkundige beschreven handelen op zichzelf genomen normale medische handelingen zijn", aldus het OM.
"Cliënt is blij dat nu een streep onder de strafzaak kan worden gezet", reageert zijn advocaat Tjalling van der Goot. Hij benadrukt dat de man altijd heeft ontkend en zei dat zijn woorden verkeerd zijn uitgelegd.