De entree van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen
NOS NieuwsAangepast

Verpleegkundige Assen: 'Heb leven van twintigtal patiënten beëindigd'

De verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) die vorige maand werd opgepakt, heeft naar eigen zeggen het leven van "een twintigtal" patiënten voortijdig beëindigd. Dat meldt het Openbaar Ministerie op basis van een brief van een Drentse zorginstelling over gesprekken met de verdachte. Het gaat om GGZ Drenthe, waar de verdachte behandeld werd, bevestigt het OM desgevraagd.

De 31-jarige man blijft 30 dagen langer vastzitten, besloot de rechter vandaag. Tot nu mocht hij alleen contact hebben met zijn advocaat, maar de beperkingen zijn nu opgeheven.

De verpleegkundige werkte op de corona-afdeling van het WZA. Nadat de brief van de ggz-instelling bij de raad van bestuur van het ziekenhuis was binnengekomen, werd de man op non-actief gesteld. Het ziekenhuis deed onderzoek, schakelde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in en deed in maart jongstleden aangifte. Daarop begonnen politie en OM een strafrechtelijk onderzoek.

Geheimhoudingsplicht

In de brief van de Drentse ggz-instelling ging het volgens het OM onder meer over gesprekken die de verdachte met diverse hulpverleners had gevoerd. Daarin zei hij meerdere malen dat hij als longverpleegkundige in het WZA tijdens de coronapandemie "het leven van een twintigtal patiënten voortijdig had beëindigd".

Zonder instructies van een arts zou de verdachte "medische handelingen hebben uitgevoerd bij patiënten die in zijn ogen terminaal waren en ernstig leden". De zorgorganisatie vatte het serieus op en besloot de geheimhoudingsplicht te schenden en het verhaal van de man te melden aan het WZA. Volgens het OM was hij toen al enige tijd niet meer actief in het ziekenhuis, na de melding werd hij officieel op non-actief gesteld.

Naast verklaringen van de verdachte, van collega's en naasten, onderzoekt het OM medische dossiers. "Dit op basis van het dienstrooster van de verdachte in combinatie met in of rond die tijd overleden patiënten." Deskundigen kijken of in de dossiers "onregelmatigheden" te vinden zijn die "zouden kunnen passen bij de uitlatingen van de verdachte". De resultaten worden eind juni verwacht.

'Leven compleet overhoop'

Families van mogelijke slachtoffers zijn door familierechercheurs en het OM geïnformeerd over het feit dat het overlijden van hun dierbare strafrechtelijk onderzocht wordt. Dat zegt advocaat Sébas Diekstra, die meerdere families bijstaat.

"Die mededeling heeft hun leven compleet overhoop gehaald. Zij hebben zo veel vragen op dit moment en de onzekerheid over de wijze waarop hun dierbare is gestorven, kwelt hen enorm", zegt Diekstra. "Uiteraard willen ook de nabestaanden dat er goed onderzoek wordt gedaan, maar ze hopen tegelijkertijd dat de verlangde duidelijkheid heel snel komt."

De advocaat van de verdachte en GGZ Drenthe willen niet reageren op de zaak.

'Indien nodig extra actie'

Voordat de verdachte bij het WZA werkte, werkte hij een jaar in het Martini Ziekenhuis in Groningen en het UMC Groningen. Het OM ziet op dit moment geen reden om ook naar die periode onderzoek te doen.

"Uiteraard volgen we de ontwikkelingen op de voet, blijven wij in contact met OM en IGJ en zullen we indien nodig extra actie nemen", schrijven de twee ziekenhuizen in een reactie.

Toen het WZA werd geïnformeerd over de situatie, was de verdachte al "enige tijd" niet meer actief in het ziekenhuis, meldt het OM. Of hij in die periode wel ergens anders gewerkt, zeggen zijn advocaat, het OM en het WZA niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl