De helikopter van Raisi voor de crash
NOS NieuwsAangepast

Lot Iraanse president blijft onduidelijk na ongeluk met helikopter

In Iran wordt gevreesd voor het leven van president Ebrahim Raisi. Zijn helikopter kwam in slecht weer neer in een onherbergzaam gebied. Een lokale overheidsfunctionaris gebruikt het woord crash. Er wordt al uren naar de helikopter gezocht.

De Iraanse Revolutionaire Garde zegt tegen lokale media dat ze een signaal van het toestel hebben gedetecteerd, waardoor ze de locatie konden achterhalen. Reddingswerkers zouden op zo'n twee kilometer van het toestel zijn. Eerder zei de staatstelevisie dat hulpdiensten al bij de helikopter waren, maar Rode Halve Maan sprak dat tegen.

Contact met inzittenden

Minister Hossein Amir-Abdollahian van Buitenlandse Zaken zat ook in de helikopter, evenals zeven anderen. Een hoge functionaris zegt tegen de Iraanse staatstelevisie dat er na het ongeluk meermaals contact is geweest met twee inzittenden.

Een andere functionaris zei eerder tegen persbureau Reuters: "We zijn nog altijd hoopvol, maar de informatie die uit het gebied komt is zeer zorgwekkend." Via onder meer het Instagram-kanaal van de president wordt opgeroepen om te bidden.

De staatstelevisie zendt beelden uit van de gebeden.

Raisi vloog in een konvooi van drie helikopters. Hij kwam terug uit Azerbeidzjan, waar hij een gezamenlijk gebouwde dam bij een grensrivier had geopend. Zijn helikopter kwam neer in de Iraanse provincie Oost-Azerbeidzjan, dicht bij de grens met Azerbeidzjan. De andere twee toestellen zouden veilig zijn geland.

De Europese Commissie heeft op verzoek van Iran een satelliet ingezet om het gebied in kaart te brengen. Turkije en Rusland sturen tientallen specialisten naar het berggebied en ook onder meer Azerbeidzjan en Irak hebben hulp aangeboden. Iraanse Rode Halve Maan zegt dat 65 reddingsteams het toestel proberen te vinden.

De zoektocht naar de helikopter wordt bemoeilijkt door de weeromstandigheden. Het regent hard en er hangt een dichte mist:

Reddingswerkers zoeken naar de helikopter

De 63-jarige Ebrahim Raisi is sinds 2021 president van Iran. Hij volgde Hassan Rouhani op en was daarvoor de hoogste rechter van het land. Hij staat bekend als hardliner en oudgediende van het Iraanse regime. Ook wordt Raisi gezien als een protegé en mogelijke opvolger van de hoogste leider ayatollah Ali Khamenei.

Khamenei roept op te bidden voor de "eervolle president" en de andere functionarissen die aan boord waren. Tegelijk zegt hij dat de inwoners zich geen zorgen moeten maken voor "verstoringen" in Iran. Volgens hem gaat er niets veranderen in het land.

Een speciale veiligheidsraad kwam vanavond in Teheran bijeen vanwege de situatie rond de president. Als Raisi is overleden neemt volgens de grondwet vicepresident Mohammad Mokhber tijdelijk zijn taken over. Binnen vijftig dagen zouden dan nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven.

Op sociale media is er ook vreugde over het mogelijke overlijden van de president:

De conservatieve Raisi wordt door mensenrechtenorganisaties medeverantwoordelijk gehouden voor de executie van duizenden politieke gevangenen in 1988, aan het einde van de oorlog tussen Iran en Irak. Hij was lid van de zogenoemde 'commissie des doods', waarin hij met drie andere rechters bepaalde wie geëxecuteerd moesten worden. Raisi kreeg daardoor de bijnaam "de slager van Teheran".

Onder zijn presidentschap werden de massale protesten na de dood van Mahsa Amini in 2022 gewelddadig de kop ingedrukt. Hij zei dat Iran "resoluut" moest omgaan met "degenen die zich verzetten tegen de veiligheid en rust van het land". Bij de protesten kwamen meer dan 500 demonstranten om het leven en duizenden mensen belandden in de gevangenis.

Iran is door zijn steun aan Hamas betrokken bij de oorlog in Gaza. Vorige maand viel Iran Israël aan met honderden raketten en drones, als vergelding voor het bombardement op het terrein van de Iraanse ambassade in Damascus, waarbij een hoge commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde omkwam. De Iraanse raketten en drones werden bijna allemaal door Israël en bondgenoten onderschept.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl