In de Iraanse hoofdstad Teheran waren anti-Israëlprotsenten naar aanleiding van de aanval op Iran
NOS Nieuws

Veel onduidelijk over aanval op Iran: 'Maar escalatie neemt verder toe'

Israël en Iran zwijgen vooralsnog over de aanval op Iran van afgelopen nacht. Iraanse staatsmedia zeggen dat het land enkele drones uit de lucht heeft geschoten bij de stad Isfahan, maar ontkennen dat er sprake is van een raketaanval, iets wat verschillende Amerikaanse media wel melden.

Vermoedelijk zit Israël achter de aanval en is het een vergelding voor de grootschalige aanval van Iran op Israël van afgelopen weekend. Iraanse staatsmedia noemen Israël niet als dader en zwijgen vooral over de aanval.

Hoewel er nog veel onduidelijk is, lijkt de aanval van vannacht zeer beperkt in omvang. Er zijn geen berichten over schade, gewonden of doden. Daarom is het voor hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga moeilijk te duiden. "Eigenlijk tasten we volledig in het duister."

'Aanval opvallend klein'

Osinga haalt de woorden van Netanyahu naar boven na de aanval van Iran op Israël van afgelopen weekend. Daar kondigde de Israëlische premier een grote tegenaanval aan. "Dan is deze aanval wel opvallend klein. De locatie is wel logisch, want het is een plek waar Iran veel drones maakt en er zitten veel nucleaire faciliteiten."

"Maar als je een tegenaanval aankondigt, dan moet je hem ook claimen. Dit is niet wat Netanyahu voorgespiegeld heeft. Als dit het is, lijdt hij echt gezichtsverlies", aldus Osinga.

Volgens een Israëlische bron van The Washington Post heeft Israël de aanval met opzet klein gehouden. Israël wilde slechts aan Iran laten zien dat het de mogelijkheid had om in het land zelf toe te slaan.

De plek waar de explosies gemeld werden vannacht

Ook Iran-deskundige Peyman Jafari denkt dat dit de aangekondigde tegenaanval van Israël is. "Maar als Israël daadwerkelijk een nucleaire installatie aangevallen heeft, is dat een hele zware escalatie."

Volgens Iraanse staatsmedia zijn alle nucleaire faciliteiten in het land volkomen veilig. Ook het Internationale Atoomenergieagentschap IAEA bevestigt dat de nucleaire installaties in Iran niet zijn beschadigd. Toch noemt Jafari de situatie uiterst gevaarlijk. "Dit loopt helemaal uit de hand. De escalatie neemt verder toe. We zijn nog nooit zo dicht bij een directe escalatie tussen Iran en Israël geweest. Dit is hoe de Gaza-oorlog zich aan het uitbreiden is."

'Aanval Iran ongekend zwaar'

Ook Osinga ziet een directe escalatie tussen Israël en Iran steeds dichterbij komen. "Je moet niet vergeten dat de Iraanse aanval van afgelopen weekend ongekend zwaar was. Daar gaf Iran veel gewicht aan. Denk maar eens aan wat er was gebeurd als die raketten waren neergekomen."

"Natuurlijk zijn er veel raketten neergehaald, maar er zijn er ook enkele neergekomen. Iran heeft afgelopen weekend behoorlijk wat van z'n kaarten laten zien door te zeggen: we zijn bereid jullie aan te vallen."

Iraanse tegenreactie

Voorafgaand aan de aanval van vannacht waarschuwde de Iraanse president Raisi Israël nog. Hij zei dat "de kleinste daad van agressie" op het grondgebied van Iran tot een tegenaanval leidt. Na de aanval van vannacht heeft de Iraanse regering nog geen reactie gegeven.

Het zou Osinga zeker niet verbazen als Iran nu weer met een tegenaanval komt. "Als iemand jouw land aanvalt, dan sla je terug. De vraag voor Iran is of ze nog zo'n aanval kunnen doen als afgelopen weekend. Daarnaast is het de vraag voor Israël of ze nog zo'n aanval kunnen afslaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl