Het bombardement trof het Iraanse consulaat in Damascus
NOS NieuwsAangepast

Aanval op Iraanse ambassade in Damascus, hoge commandant gedood

Bij een bombardement op de Syrische hoofdstad Damascus is een hoge commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde om het leven gekomen. Dat melden onder meer persbureau Reuters en de Iraanse staatstelevisie. Volgens Iran zit Israël achter de aanval.

Syrische staatsmedia melden dat het bombardement het terrein van de Iraanse ambassade in Damascus heeft getroffen. Een consulair gebouw werd helemaal verwoest, waarbij zeker acht doden zouden zijn gevallen.

Volgens de Iraanse Revolutionaire Garde, een van de belangrijke steunpilaren van het regime in Teheran, zijn onder de doden twee generaals en vijf andere officieren van de Revolutionaire Garde. Onder hen was Mohammad Reza Zahedi, een van de leiders van de Quds-brigade, die verantwoordelijk is voor buitenlandse operaties. Ook zijn assistent, generaal Mohammad Hadi Haji-Rahimi, zou zijn gedood.

Dit zijn beelden van vlak na het bombardement:

Bombardement op Iraanse ambassade in Damascus: 'Iraanse commandant gedood'

Iran heeft woedend gereageerd op het bombardement op de diplomatieke post. Volgens minister Amirabdollahian van Buitenlandse Zaken is het "een schending van alle internationale afspraken". Een woordvoerder van het ministerie zegt dat Iran zich het recht voorbehoudt om met acties te reageren.

Israël geeft geen reactie op het nieuws, zoals het dat zelden doet in dit soort gevallen. "We geven geen commentaar op berichten in buitenlandse media", zegt een legerwoordvoerder tegen persbureau Reuters.

Sinds het uitbreken van de oorlog met Hamas heeft Israël ook het aantal aanvallen op doelen in Syrië opgeschroefd. In dat land zitten veel milities die gelieerd zijn aan het regime van Iran, de aartsvijand van Israël.

Eind december kostte een vermoedelijk Israëlische luchtaanval het leven van een andere Iraanse generaal van de Revolutionaire Garde, Sayyed Razi Mousavi. Dat gebeurde in een voorstad van Damascus.

In deze explainer leggen we meer uit over de rol van Iran in het Midden-Oosten:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl