Opgestapelde straatstenen en pallets vormen een barricade op het Binnengasthuisterrein op 9 mei, daags na de UvA-studentenprotesten.
NOS Nieuws

Wekdienst 13/5: UvA weer open na protesten • Rechtszaak explosie Rotterdam

Goedemorgen! Vandaag openen de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) weer na de studentenprotesten van vorige week en de rechtbank in Rotterdam behandelt de zaak tegen de huurder van het ontplofte pand aan de Schammenkamp eind januari waarbij drie mensen omkwamen.

We beginnen met het weer: de dag begint nagenoeg droog en zonnig. In de middag vormen zich buien met kans op onweer. Het kwik stijgt naar 21 tot 26 graden bij een meest matige zuidenwind.

Weerkaart 13/5

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De huurder van het pand in Rotterdam waar eind januari een explosie was door een mogelijk drugslab, staat vandaag voor de rechter. Door de explosie kwamen drie mensen om.
  • De gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan weer open. Door pro-Palestijnse studentenprotesten waren de universiteitsgebouwen in Amsterdam vier dagen lang dicht.
  • Demissionair premier Rutte en ministers Dijkgraaf (Onderwijs) en Yeşilgöz (Justitie) ontvangen vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties voor een gesprek in het Catshuis over de aanpak van antisemitisme. Bij de bespreking worden onder anderen lokale bestuurders en vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en het bedrijfsleven verwacht.
  • De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend. Er zijn zes auteurs genomineerd, onder wie Sacha Bronwasser, Esther Gerritsen en Rob van Essen.

Dit is er vannacht gebeurd:

Er komt een tweede blauwtongvaccin. Demissionair minister Piet Adema heeft het middel goedgekeurd na positief advies van het Bureau Diergeneesmiddelen van het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de Commissie toelating diergeneesmiddelen.

Volgens de minister geeft het tweede vaccin "nog meer zekerheid" aan veehouders, die daardoor op korte termijn hun dieren kunnen vaccineren. Het eerste vaccin werd in april goedgekeurd.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Fans van Joost Klein en het Eurovisie Songfestival hebben gisteren de Nederlandse delegatie - zonder Joost Klein - opgewacht op Schiphol. De nasmaak van de finale zonder Nederland is nog steeds bitter:

Teleurgestelde songfestivalfans op Schiphol: 'Organisatie, gedraag je eens even'

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl