De ravage na de explosie is groot
NOS NieuwsAangepast

Grote ravage na explosie in Rotterdam, tientallen bewoners opgevangen in sporthal

Aan de Schammenkamp in het Rotterdamse stadsdeel Charlois is gisteravond een grote ravage ontstaan na een explosie in een garage. Hierna brak er brand uit in meerdere panden. Volgens de veiligheidsregio zijn zeker twee persoon gewond geraakt.

De explosie was in een auto in een garagebox. Door de ontploffing is het voertuig naar buiten gevlogen. De auto ligt op z'n kant op straat. Het is niet duidelijk waardoor de explosie is veroorzaakt.

Op deze beelden is de omvang van de brand te zien:

Meerdere panden in brand na explosie in garagebox in Rotterdam

Tientallen ramen van woningen en gebouwen in de omgeving zijn gesneuveld. Omstanders wordt gevraagd uit de buurt te blijven en de hulpdiensten de ruimte te geven.

Rond 23.20 uur liet de brandweer weten nog "zeker enkele uren" bezig te zijn met het blussen van het vuur. Om 02.30 uur meldde de brandweer dat er veel rook vrij kwam tijdens het blussen. Het blussen is lastig, doordat het vuur in het dak van het gebouw zit.

Vuurwerk

In het woonblok waar de explosie was, is ook een vuurwerkopslag gevestigd. Uit voorzorg is het vuurwerk hier weggehaald. Ook is er een pand gesloopt om te voorkomen dat het vuur zich zou uitbreiden naar een supermarkt.

Het vuurwerk werd door ambulancemedewerkers in veiligheid gebracht

Zeker 44 woningen zijn door de explosie en brand dusdanig beschadigd geraakt dat de bewoners niet kunnen terugkeren. De veiligheidsregio meldt dat tientallen mensen zijn geëvacueerd naar Sporthal de Wielewaal aan de Brammertstraat. Hiervoor zijn stadsbussen geregeld.

Ook wordt mensen gevraagd zich op een speciale website van het Rode Kruis te registreren om aan te geven dat ze veilig zijn. Getroffen bewoners kunnen vanochtend vanaf 08.30 uur terecht in bij gebiedskantoor Feijenoord.

Buurtbewoners vertellen over de explosie:

Buren zijn geschokt na harde explosie: 'Het leek wel een bom'

"Het was een heel harde klap en ik dacht: dat kan geen vuurwerk zijn", zegt een buurtbewoonster tegen regionale omroep Rijnmond. "Daarna hoorde ik gegil en mensen om hulp roepen, het was heel erg." Een andere bewoner spreekt van "een zware druk, alsof er een bom was gevallen".

In verband met de grote hoeveelheid rook die vrijkwam, werd er een NL-Alert verstuurd. Omwonenden kregen het advies om uit de rook te blijven, ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten.

Door het incident is het openbaar vervoer in de buurt ontregeld. Een tramlijn wordt omgeleid en ook bussen kunnen niet stoppen in de buurt van de Schammenkamp. Naar verwachting duurt dit nog tot in de ochtend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl