NOS Schaatsen

Shorttrackster Schulting tekent bij schaatsploeg Jumbo: 'Revolutionair'

Schulting 'trots' op contract bij Jumbo: 'Langebanen maakt mij betere shorttrackster'

Suzanne Schulting maakt een opmerkelijke overstap naar Jumbo. De meervoudig olympisch kampioen shorttrack tekent een contract voor meerdere seizoenen bij de schaatsploeg van Jac Orie, tot en met de Olympische Spelen van 2026.

Het betekent niet dat Schulting zich nu volledig gaat richten op het langebaanschaatsen, dat waar Jumbo in gespecialiseerd is. Ze blijft onderdeel van de nationale shorttrackploeg en gaat daarnaast een langebaantraject in bij Jumbo.

"Ik ben shorttracker en dat zal zeker de basis blijven", zegt de 26-jarige Schulting. "Het is vooral een mooie sporttechnische prikkel. Het is een mooie prikkel om langebaantrainingen te kunnen doen bij Jumbo. Ik ben ervan overtuigd dat langebanen mij een betere shorttracker maakt."

Ook shorttrackers Poutsma en Daleman naar Jumbo

De Jumbo-schaatsploeg heeft ook shorttracker Selma Poutsma en het 17-jarige toptalent Angel Daleman gecontracteerd. Ook zij tekenen tot en met de Olympische Spelen van 2026 en ook zij blijven gewoon trainen bij de nationale shortrackploeg onder leiding van bondscoach Niels Kerstholt.

"De basis blijft de nationale shorttrackploeg", aldus Schulting. "De langebaantrainingen en trainingskampen vinden bij Jumbo plaats. Dat is revolutionair. Vooral omdat we met zijn drieën zijn. Het is heel bijzonder."

Suzanne Schulting

Het langebaanschaatsen is niet nieuw voor Schulting. Ze combineerde beide disciplines ook richting de Olympische Spelen van 2022. "Shorttrack blijft het belangrijkste, maar ik ervan overtuigd dat er vanuit daar ook langebaansuccessen kunnen komen."

"De mogelijkheid is er altijd", vervolgt ze over eventuele deelname aan langebaanwedstrijden. "Daar blijf ik altijd voor openstaan. Ik doe mijn hele leven al aan langebaanschaatsen en heb een groot hart voor de langebaan, Het moet alleen passen in het programma."

'Belangrijk synergie te zoeken tussen langebaan en shorttrack'

Voor Sven Kramer, commercieel directeur van Jumbo, is het toevoegen van drie shorttrackers aan de schaatsploeg een logische stap in de ontwikkeling van beide sporten. "Langebaanschaatsen en shorttrack komen steeds meer naar elkaar toe", zegt Kramer.

"Als je kijkt naar waar de talenten (op langebaan, red.) vandaan komen, dan heeft shorttrack een grote impact", vervolgt de oud-schaatser. "Voor de aanwas van jeugd en onze toekomstige helden is het belangrijk synergie te zoeken."

Kramer: 'Belangrijk synergie te zoeken tussen langebaan en shorttrack'

Ook Kramer benadrukt dat shorttrack voor Schulting het belangrijkst blijft. "De prioritiet is olympisch goud winnen op de shorttrackbaan. Als zij goud haalt, is dat fantastisch. Een meervoudig olympisch kampioen is altijd goed voor een ploeg. Dat motiveert iedereen. Het gaat om de interactie."

Breuk met Leerdam: 'Heel jammer, geen rancune'

Tegenover de komst van shorttrack-ster Schulting staat het verlies van topschaatser Jutta Leerdam. Afgelopen maandag werd bekend dat de onderhandelingen tussen Jumbo en de 25-jarige Leerdam zijn stopgezet.

"Er is helemaal geen rancune", zegt Kramer daarover. "Het is heel erg jammer, we hadden het graag voortgezet. maar wel in de sportieve lijn van Jac (Orie, red.) met daarbij een commitment. Als dat elkaar niet kan vinden, is het beter om uit elkaar te gaan."

Kramer over breuk met Leerdam: 'Graag voortgezet, maar wel op sportieve lijn Jac'

Leerdam noemde de uitleg over haar vermeende gebrek aan "commitment" eerder deze week op Instagram "heel jammer en respectloos".

"Dat kan zijn", reageert Kramer. "Wij zullen nooit iemand bewust beschadigen. We zijn heel eerlijk geweest. Jac is bij ons hoofdcoach en hij heeft een sportieve lijn. Daar geloof ik heilig in. Daar gaan we met zijn allen voor. Als je denkt op een andere manier ook goud te kunnen halen, kan dat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl