Jutta Leerdam
NOS Schaatsen

Eigen ploeg, Team Iko of alleen? De opties voor Leerdam na veelbesproken vertrek

Na het vertrek van Jutta Leerdam bij Jumbo-Visma is de grote vraag: wat gaat ze nu doen? Gaat ze bij een andere ploeg aan de slag, begint ze een eigen ploeg of werkt de topschaatsster voorlopig in haar eentje toe naar de Winterspelen van 2026 in Milaan? Schaatsbond KNSB zal haar in ieder geval blijven ondersteunen bij haar olympische droom.

Wekenlang spraken Leerdam en de leiding van Jumbo-Visma over een nieuw contract voor de ster op schaatsen. Er kwam uiteindelijk geen witte rook en maandag werd duidelijk dat de wegen scheiden. "Omdat het tijd is voor iets anders", zo liet Leerdam op haar Instagram weten.

De 1.000-meterspecialiste is nu aan het genieten van een vakantie op Puerto Rico, maar daar zal ze toch ook verder moeten nadenken over haar toekomst.

"Het is voor haarzelf heel vervelend dat ze zoekende is. Dat heeft te maken met de norm die ze zichzelf oplegt, al is dat ook wel weer heel goed", zegt Remy de Wit, technisch directeur bij de KNSB.

'Wij faciliteren het ijs en de krachtruimtes'

De 25-jarige Leerdam is de komende tijd in ieder geval welkom in Thialf om te trainen tijdens de topsporturen. De KNSB wil haar namelijk graag helpen in aanloop naar de Winterspelen van 2026.

"Schaatsers die geen ploeg hebben en in de hoogste categorie zitten, faciliteren wij met het ijs en de krachtruimtes. Leerdam hoort in die categorie thuis met een A-status en de medailles die ze heeft gehaald", vertelt De Wit.

Leerdam in actie voor Jumbo-Visma

Maar met een ijsbaan en wat gewichten heb je nog geen trainer of coach die je op het juiste spoor zet. Die zal de KNSB niet faciliteren. "Maar in het verleden hebben we wel individuele toppers in een vergelijkbare situatie gehad. Jutta is belangrijk voor de sport en als ze die vraag zou hebben, zouden wij natuurlijk wel met haar meedenken. Wij helpen waar we kunnen."

Maar alleen trainen in Thialf is ook niet optimaal voor de schaatsster. Sparringpartners zijn wel gewenst.

Tuitert over Leerdams opties: 'Ze heeft iemand nodig die route naar Spelen uitstippelt'

Dat Leerdam nog in Thialf terechtkan, geldt alleen voor haar als individu. Er is ook een mogelijkheid dat Leerdam ervoor kiest om zelf een nieuwe ploeg te vormen, wat ze in het verleden al eens deed met haar toenmalige vriend Koen Verweij.

Maar het is niet zo dat ze met een eigen team zomaar gebruik kan maken van diezelfde faciliteiten in Thialf, zegt de KNSB.

"Als ze een eigen ploeg opricht, moet ze voldoen aan de licentie-eisen die zijn opgesteld door de KNSB. Daar kan ik nu niet meer over zeggen, maar mocht ze daarvoor kiezen, dan zullen we in het belang van de sport uiteraard kijken naar de mogelijkheden."

Naar een ander team?

Tot slot is er ook nog de optie voor de meervoudig wereldkampioene om zich aan te sluiten bij een bestaand team. Ze sprak bijvoorbeeld al met Team Reggeborgh, maar dat liep op niks uit. De AH Zaanlander-ploeg is ook geen optie, liet coach Jillert Anema in De Telegraaf optekenen.

Ook had Leerdam contact met Martin ten Hove van Team IKO, waar ze ook aan het begin van haar carrière voor schaatste.

"In eerste instantie leek het ons lastig haar te kunnen betalen. Maar al snel werd in de gesprekken duidelijk dat het haar niet om de financiën gaat, maar om de plek waar het sporttechnisch het best voor haar kan uitpakken", zei Ten Hove daarover.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl