Sanne in 't Hof tijdens de WK Afstanden in 2023
NOS Schaatsen

In 't Hof keert na vijf jaar terug bij schaatsploeg Jumbo-Visma

Na een seizoen met tegenvallende resultaten is schaatsploeg Jumbo-Visma dit voorjaar bezig aan een hervorming. De nieuwste aanwinst is een oude bekende: na vijf jaar keert Sanne in 't Hof terug bij de ploeg van Jac Orie.

Sinds haar vertrek bij Orie reed In 't Hof voor de gewestelijke selectie van Friesland en het afgelopen seizoen bij het internationale Team Gold van Johan de Wit.

De specialiste op de langste afstand zegt dat de overstap haar vooral veel rust geeft. "De afgelopen jaren moest ik op het gebied van sponsoring en trainen heel veel zelf regelen. Bij deze ploeg is dat allemaal gewoon heel goed geregeld."

Ook vanuit Johan was er niet de intentie om met mij door te gaan en zijn we op een goede manier uit elkaar gegaan.

In 't Hof over haar breuk met coach Johan de Wit

De teamgenoten van In 't Hof boekten afgelopen seizoen veel succes onder de leiding van De Wit, maar zelf maakte ze mede door een blessure geen progressie.

"Ik kon toch ook minder met vrouwen als Takagi trainen. De Japanse manier van trainen is gewoon anders dan die van mij. Ook vanuit Johan was er niet de intentie om met mij door te gaan en zijn we op een goede manier uit elkaar gegaan."

Bij Jumbo komt ze in een ploeg die flink gerenoveerd wordt na het vertrek van voorlopig negen schaatsers. Inmiddels is In 't Hof, zevende op de 5.000 meter bij de Spelen van 2022, de derde versterking voor dit seizoen van het hoofdteam van Orie. Eerder werd bekend dat sprintster Isabel Grevelt en de Belg Mathias Vosté haar ploeggenoten worden.

En nieuwe schaatsers waren er nodig voor de geel-zwarte formatie. Want Antoinette Rijpma-de Jong en Jorrit Bergsma kozen zelf voor een transfer naar een andere ploeg, Thomas Krol zette een punt achter zijn carrière en van zes andere schaatsers werd het contract niet verlengd.

In 't Hof in de kleding van haar nieuwe schaatsteam

Orie nam in 2019 afscheid van In 't Hof met de mededeling dat hij haar niet aan de praat kreeg, maar zei toen al een samenwerking in de toekomst niet uit te sluiten. "Het is mooi om te zien dat Sanne zich de laatste jaren enorm heeft ontwikkeld. Tijdens onze gesprekken zag ik een ongelofelijke drive en toewijding bij haar."

Die gesprekken lieten ook bij In 't Hof een goed gevoel achter. "Het klikte direct weer en ik kom nu ook heel anders de ploeg binnen dan toen ik vijf jaar geleden vertrok. Ik heb de Spelen al gereden en heel veel geleerd over mezelf. Toen kwam ik om te leren en nu om te winnen."

"Ze heeft al een aantal keer op een nationaal podium gestaan en ik ben ervan overtuigd dat ze de potentie heeft om ook op mondiaal niveau naar de top toe te groeien. We gaan er alles aan doen om dat te realiseren", laat de coach weten.

Tweede keer naar Spelen?

In 't Hof hoopt zich bij Jumbo-Visma voor een tweede keer te plaatsen voor de Olympische Spelen. "Bij de eerste in China kon niemand bij zijn. Nu in Italië hoop ik dat van wel." De komende twee seizoenen staan dan ook in teken van de olympische 5.000 meter met goud als doel.

Hoe de rest van de ploeg eruit komt te zien dit seizoen, is nog de vraag. Met Jutta Leerdam en Kai Verbij is nog geen overeenkomst getekend voor komend seizoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl