Sanne in 't Hof verrast vriend en vijand
NOS Schaatsen

Sanne in 't Hof maakt de riemen vast voor een vier weken durende rit in de achtbaan

Riemen vast en gáán. Schaatsster Sanne in 't Hof heeft geen benul wat haar te wachten staat, bij haar debuut in de eerste reeks wereldbekers van de olympische jaargang. Eén ding weet de stayer wel: "De rit in de achtbaan gaat beginnen."

Vier weken lang gaat het alle kanten op, ze laat zich graag verrassen. Vrijdag is het Poolse Tomaszów Mazowiecki de eerste halte waar ze opstapt in de rollercoaster. Een week later meldt ze zich in Noorwegen, waar Stavanger de volgende tussenstop is.

Kennismaking

Het eerste weekeinde van december maakt ze na lang wachten dan eindelijk kennis met The Fastest Ice On Earth, in Salt Lake City. Een week later eindigt - voorlopig - haar avontuur op een andere Olympic Oval, die van Calgary.

Sanne in 't Hof: "De rit in de achtbaan gaat beginnen"

Uiteindelijke doel: er over 84 dagen in China hoogstpersoonlijk bij zijn wanneer in Peking het olympisch vuur wordt ontstoken.

Zo ver kijkt de 23-jarige In 't Hof evenwel nog niet vooruit. Laat haar eerst maar eens voor de eerste maal de krachten meten in het internationale veld. Dat ze in Polen vooralsnog genoegen moet nemen met een 3.000 meter in de B-groep, ach, het zij zo. "Ik heb er ontzettend veel zin in."

Tomeloze ambitie

Eindelijk, zo verzucht ze, krijgt ze de kans om te laten zien wat ze daadwerkelijk in haar mars heeft. Twee jaar lang maakte de junior als stagiaire deel uit van het sterrenensemble genaamd Jumbo-Visma. Het was haar tomeloze ambitie die destijds een doorbraak in de weg stond.

Sanne in 't Hof juicht het uit

Ze mocht dan een 'rookie' zijn, onderdoen voor de wereld- en olympische kampioenen, de grote namen uit de formatie van Jac Orie, was er niet bij. Ging er een geel-zwart treintje over het ijs, dan haakte ze brutaal haar wagonnetje aan.

Muur

Streberig als ze is weigerde In 't Hof de handrem aan te trekken waar dat op momenten toch echt verstandiger was geweest. Ze balanceerde daardoor op de rand van haar kunnen, ging de grens over, knalde tegen een muur en haakte uiteindelijk af.

Het bleek te veel van het goede. Haar conclusie: er is iets anders nodig om beter te worden.

Dat 'iets anders' was voor de studente fysiotherapie een plekje in de selectie van Gewest Friesland. Anders dan bij Orie het geval was moest ze geld meebrengen om sport te bedrijven.

Huishoudelijke hulp

Het kostte haar 2500 euro om mee te kunnen trainen. Dus werkte ze in haar vrije tijd als huishoudelijke hulp en begon ze een zoektocht naar privésponsors om haar ambities te verwezenlijken.

Schaatsen met de pompeblêden op de armen en benen en buiten de sport iets om handen hebben bleek voor de Overijsselse de ideale combinatie. na een training thuis op de bank zitten en niets doen was een gruwel. Niet voor niets omschreef ze zichzelf ooit als "een stuiterbal".

Aan de hand van trainer Henk Hospes werkte ze in de zomers van zowel 2020 als 2021 aan haar inhoud. Dit jaar deed ze dat onder meer door met mannen uit het marathonpeloton te trainen.

In 't Hof stroopte daarnaast ook elders de mouwen op. Ze werkte bij een Duitse supermarktketen, was serveerster in een sushirestaurant in haar woonplaats Heerenveen en meldde zich bij de registratiebalie van een vaccinatielocatie van de GGD. Dat laatste maakte haar rustiger in haar hoofd. Wat stellen mijn problemen voor vergeleken bij wat ik hier zie, zo vroeg ze zich meer dan eens af.

Tijdens de NK afstanden vielen de puzzelstukjes eindelijk in elkaar. Op de 5.000 meter klokte ze 6.57,63, waarmee ze niet minder dan tien seconden onder haar persoonlijk record dook. "Ik ben er nog steeds een beetje sprakeloos van", klinkt het zelfs twee weken later.

Het leverde haar startbewijzen op de drie kilometer op. In Stavanger mag ze van start gaan op de langste afstand.

Bekijk hier de reactie van Sanne in 't Hof na het behalen van haar verrassende zilveren medaille op de 5.000 meter bij de NK afstanden in Heerenveen.

In 't Hof sprakeloos na verrassing op NK: 'Ik weet niet wat me overkomt'

Maar eerst het kortere werk in Tomaszów Mazowiecki, dus. Ze weet wat ze moet doen, wanneer ze daar van start gaat. "Genieten van wat er allemaal op me afkomt." Want: "Ik wil goed rijden, maar móet van mezelf niet presteren. Anders weet ik namelijk van mezelf dat het niet gaat lukken. Als ik plezier heb, rijd ik op mijn best. Ik moet op een gezonde manier resultaten behalen."

In Polen staat ze dit weekeinde op het ijs met Jutta Leerdam en Joy Beune. Het zijn de twee vrouwen met wie ze tijdens de WK junioren van 2017 in het Finse Oulunkylän na vier afstanden de drie treden van het ereschavot bezette. Waar de carrières van toenmalig wereldkampioene Leerdam en de runner-up Beune sindsdien een vlucht namen, moest In 't Hof geduld betrachten.

"Toch voelde ik geen druk toen ik zag dat zij wel doorbraken en ik niet. Ik voelde dat het ook in mij zat, het kwam er vanwege fysieke ongemakken niet uit. Van binnen wist ik dat ik rustig moest blijven. Ik hield me vast aan de gedachte dat maar weinig jonge schaatsers meteen de stap naar de wereldtop kunnen maken."

Uitdaging

In 't Hof hield vertrouwen en heeft nu de bevestiging gekregen dat ze het bij het rechte eind had. Het is eindelijk haar beurt om te laten zien wat ze in haar mars heeft.

Het manco van vroeger is veranderd in een uitdaging. "Ik weet nog steeds niet waar mijn grens ligt."

Bekijk hieronder in de carrousel het programma van de wereldbeker in Polen en de uitzendtijden:

  • NOS
    Het schaatsprogramma in Tomaszów op vrijdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma in Tomaszów op zaterdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma in Tomaszów op zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl