Irene Schouten en Jutta Leerdam hebben op indrukwekkende wijze hun nationale titels geprolongeerd in Heerenveen. Bij de Daikin NK afstanden was Leerdam, die vrijdag ook de 500 meter won, razendsnel op de 1.000 meter. Ze won in een baanrecord (1.13,15) haar derde nationale titel op rij.

Schouten, die zaterdag ook al indruk maakte met een baanrecord op de 3.000 meter, was ook weer een klasse apart. Ze won opnieuw in een baanrecord (6.45,69) en bleef slechts een halve seconde boven het nationale record op de 5.000 meter. Ook schreef ze de afsluitende massastart op haar naam.

Schouten rijdt in sensationele tijd naar tweede NK-goud in Heerenveen

Schouten verraste vorig jaar door voor het eerst nationaal kampioene te worden op de 3.000 én 5.000 meter. Ze blonk de afgelopen jaren vooral uit op de marathons en op de massastart, maar werd ook wereldkampioene op de vijf kilometer en pakte de bronzen WK-medaille op de 3.000 meter.

"Dit is heel mooi", zei de dolblije winnares na afloop. "Vooral het publiek heb ik erg gemist, ze hebben mij er doorheen geschreeuwd in die laatste rondjes. Dat publiek zweept je echt op, het is erg fijn om weer met volle tribunes te schaatsen in Thialf."

In 't Hof verrast met zilver

Sanne in 't Hof zette in de wedstrijd als eerste een tijd onder de zeven minuten neer. Ze klokte 6.57,63, een dik persoonlijk record en uiteindelijk goed voor een verrassende zilveren medaille. "Ik weet niet wat me overkomt", zei ze na afloop. "Ik ben echt sprakeloos."

In 't Hof sprakeloos na verrassing op NK: 'Ik weet niet wat me overkomt'

In 't Hof had na afloop geen idee waar die snelle tijd vandaan kwam. "Ik heb deze zomer wel anders getraind en ik heb goed leren luisteren naar mijn lichaam. Dat het nu lukt, ik ben zo blij. Blijkbaar heb ik de juiste knoppen gevonden."

Schouten reed na In 't Hof, in de voorlaatste rit tegen Melissa Wijfje en ging in Thialf opnieuw op jacht naar een baanrecord. "Ik wilde de eerste rondes kijken hoe het ging en als het makkelijk zou gaan, wilde ik wel voor dat baanrecord gaan vandaag", aldus Schouten. "Ik ben erg blij met weer een baanrecord."

Schouten blij met tweede NK-goud in Heerenveen: 'Publiek zweept mij op'

Dat record (6.47,47 van Esmee Visser uit 2019) werd verpulverd door Schouten, die een uitstekend weekend had in Heerenveen. Ze hoopte zaterdagavond, net als ploeggenoot Jorrit Bergsma, in Enschede nog de marathon te schaatsen, maar zij redde het niet meer vanwege de late finish van de drie kilometer.

Schouten maakte haar succesvolle weekend in Heerenveen compleet door ook de afsluitende massastart voor de achtste keer op haar naam te schrijven. Ze versloeg in de sprint Marijke Groenewoud, haar ploeggenote en regerend wereldkampioene op de massastart.

Schouten wint op massastart derde gouden NK-medaille

Op de NK was Groenewoud ook de afgelopen twee jaar al goed geweest voor zilver.

Evelien Vijn, die op de 3.000 meter tiende werd en als achtste eindigde op de vijf kilometer, stond voor het eerst op het NK-podium. Ze sprintte in Heerenveen naar het brons.

Ook weer NK-goud voor Leerdam in razendsnelle tijd

Jutta Leerdam prolongeerde net als Schouten haar nationale titel met een baanrecord in Heerenveen. De 22-jarige sprintster versloeg in een rechtstreeks duel haar grote concurrente Femke Kok: 1.13,15 om 1.14,16. Met haar tijd was Leerdam sneller dan de 1.13,24 die de Amerikaanse sprintster Brittany Bowe in 2018 reed in Thialf.

Leerdam ook op 1.000 meter magistraal in Heerenveen

Leerdam werd voor de derde keer op rij Nederlands kampioene. Kok werd, net als vorig jaar, tweede en Ireen Wüst mocht met 1.14,42 de bronzen medaille ophalen.

Voor Leerdam was het, net als voor Schouten, Kai Verbij en Jorrit Bergsma, haar tweede gouden medaille van dit weekend. Ze werd vrijdag al Nederlands kampioene op de 500 meter en pakte op de 1.500 meter verrassend de bronzen medaille.

"Ik ben nog veel blijer dan na het winnen van die 500 meter", vertelde Leerdam. "Vorig jaar wilde ik zo graag een baanrecord rijden op de 1.000 meter en nu heb ik 'm ineens. Ik voelde wel dat het kon, maar tijdens de race dacht ik: wat ben ik aan het doen? Ik raakte ze echt niet."

Eindelijk baanrecord voor Leerdam: 'Ik kan wel huilen, zo blij ben ik'

Leerdam had veel aan haar tegenstandster, de snelle Kok. "Het is altijd goed om die competitie te hebben", aldus Leerdam.

"Ik was vooral met mezelf in de knoop. Het was alles of niets, maar ik denk gewoon dat het nog veel harder kan. Ik ben zo blij, ik kan wel huilen."

Uitslag van de 1.000 meter voor vrouwen bij de NK afstanden
Uitslag van de 5.000 meter voor vrouwen bij de NK afstanden

STER reclame