NOS SchaatsenAangepast

Bergsma en Verbij tonen uitstekende vorm met twee gouden NK-medailles

Jorrit Bergsma en Kai Verbij hebben voor het eerst in hun carrière twee gouden medailles gewonnen tijdens de Daikin NK afstanden. In Heerenveen won Verbij de 500 en 1.000 meter en Bergsma was de beste op de langste afstanden.

Bergsma werd voor de zevende keer in zijn carrière Nederlands kampioen op de 10.000 meter. In Heerenveen won de 35-jarige schaatser, die vrijdag tijdens de eerste dag al een sensationele 5.000 meter reed, de langste afstand in een prachtige tijd: 12.39,67.

Bergsma ook oppermachtig op 10.000 meter in Heerenveen

Bergsma, die al zes keer Nederlands kampioen werd op deze afstand, werd vorig jaar gediskwalificeerd vanwege een hinderlijke wissel. Hij won nog nooit eerder de 5.000 en de 10.000 meter in één NK-weekend en bleef nu slechts twee seconden boven zijn persoonlijk record (12.37,72).

"Onder omstandigheden liep het wel goed", vertelde Bergsma, die zaterdagavond nog een marathonwedstrijd reed in Enschede. "De benen zijn niet superfris meer en dan moet je door de verzuring heen proberen te ontspannen. Dat ging goed vandaag. Ik ben nog nooit eerder zo goed begonnen aan een schaatsseizoen."

Veteraan Bergsma trots op twee keer goud: 'Nooit eerder zo goed begonnen'

Zijn zevende nationale titel op de tien kilometer is bovendien een record. Bob de Jong en Sven Kramer staan allebei op zes Nederlandse titels op die afstand. "Ik hoor bij de veteranen tegenwoordig", aldus een lachende 35-jarige Bergsma. "Ik heb veel ervaring en ik ben zo vaak de fout ingegaan. Daar pluk ik nu de vruchten van."

Titelverdediger Marwin Talsma en Bergsma gingen in een rechtstreeks duel op jacht naar een tijd onder de 13 minuten. Talsma, goed voor brons op de 5.000 meter, kon de snelle Bergsma niet bijhouden en finishte op gepaste afstand van de winnaar op 12.50,91. Dat was een persoonlijk record voor Talsma, die met zijn tijd als derde eindigde.

Weer zilver voor Roest

Ploeggenoten Marcel Bosker en Patrick Roest, die zilver pakte achter Bergsma op de vijf kilometer, reden in de laatste rit. Roest reed een degelijke rit, noteerde 12.48,05 en moest voor het vierde jaar op rij genoegen nemen met de zilveren medaille. Bosker werd met 13.04,26 vierde.

Roest na NK zonder goud: 'Heb niet te gek gedaan, dus plan is geslaagd'

Zesvoudig Nederlands kampioen Sven Kramer, die vrijdag op de vijf kilometer slechts vijfde werd, deed niet mee aan de 10.000 meter. Hij besloot zaterdag al de 1.500 meter te laten schieten in Heerenveen en reed 's avonds in Enschede een marathonwedstrijd, net als Bergsma dus.

Verbij ook op 1.000 meter de sterkste

Kai Verbij werd op de 1.000 meter voor de derde keer Nederlands kampioen. Vier jaar na zijn laatste nationale titel was de regerend wereldkampioen met 1.07,69 sneller dan titelverdediger Thomas Krol en olympisch kampioen Kjeld Nuis. Het was na het goud op de 500 meter zijn tweede gouden medaille dit weekend in Heerenveen.

Het was voor Verbij, net als voor Bergsma, de eerste keer in zijn carrière dat hij op twee afstanden goud won tijdens de NK afstanden.

NK afstanden 1.000 meter mannen

De eerste sprinter onder de 1 minuut en 8 seconden was Hein Otterspeer. Hij was met 1.07,82 ontzettend snel en veroverde uiteindelijk het zilver achter Verbij, die de afgelopen twee jaar genoegen moest nemen met de tweede plaats achter Krol.

Verbij reed nu in een rechtstreeks duel tegen titelverdediger Krol, die zaterdag de 1.500 meter won. Hij moest in zijn tussentijden alleen Otterspeer na 600 meter iets voor zich dulden, maar een betere slotronde (26,27 om 26,47) leverde hem het goud op.

"Als ik naar mijn trainingswedstrijden kijk, verbaast me dit wel", vertelde Verbij na zijn race. "Ik wist niet wat ik moest verwachten, maar het kon twee kanten op en het is ook goed gegaan. Twee titels, niet verkeerd, ik ben er heel erg blij mee. Het kan eigenlijk alleen nog maar harder."

Verbij beetje verbaasd over twee keer NK-goud: 'Het kon twee kanten op'

Krol werd met 1.07,87 dit jaar derde. Kjeld Nuis, vorig jaar nog goed voor de bronzen medaille, eindigde nu net naast het podium met 1.07,88.

Hoolwerf wint massastart

De afsluitende massastart werd in Heerenveen gewonnen door Bart Hoolwerf. Hij versloeg in de eindsprint Jan Blokhuijsen en Victor Ramler. De ploeg van Hoolwerf hield het tempo vanaf het begin onder controle zodat aanvallen geen kans van slagen had.

NK-goud voor Bart Hoolwerf op massastart in Heerenveen

Daardoor bleef een derde titel uit voor Bergsma, die het niet moet hebben van zijn eindsprint.

Hoolfwerf eindigde voor het eerst op het NK-podium van de massastart. Daar stond Blokhuijsen al twee keer eerder op, want hij won 2017 en 2020 brons. Ook Ramler pakte al eens een NK-medaille: zilver in 2019.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl