NOS SchaatsenAangepast

Bergsma stunt met sensationele race tegen Roest, ook NK-goud voor Verbij

Jorrit Bergsma is voor de tweede keer in zijn lange carrière Nederlands kampioen geworden op de 5.000 meter. Bij de Daikin NK afstanden in Heerenveen klopte de 35-jarige schaatser zijn grote concurrent Patrick Roest in een rechtstreeks duel en met een sensationele tijd: 6.07,30. Het was zijn beste tijd ooit gereden in Thialf.

Razendsnelle Bergsma verslaat Roest op 5.000 meter tijdens NK afstanden

Roest, de afgelopen drie jaar goed voor de gouden medaille, leek lang op weg naar een verbetering van zijn eigen baanrecord (6.05,14), maar werd in de laatste twee rondjes voorbij geschaatst door Bergsma. Hij finishte uiteindelijk in 6.10,84 en moest genoegen nemen met de zilveren medaille.

"Hier had ik geen rekening mee gehouden", vertelde een verraste Bergsma na afloop. "Ik wist wel dat ik in goeden doen was afgelopen tijd, maar dat was de rest ook. Zo'n wedstrijd is altijd een beetje onzeker, maar het ging echt beter dan gedacht."

"Het was wel prettig om tegen Roest te rijden", aldus Bergsma. "Hij is een snelle starter en dat dwingt mij ook om snel te gaan. Hij gaat altijd flink tekeer en ik bleef gelukkig mooi rustig. Ik hield zelfs wat over aan het eind, dus ik besloot om te gaan. Het was echt een stuk meer ontspannen dan vroeger."

Bekijk hieronder de reacties van Jorrit Bergsma, Sven Kramer en Marwin Talsma na de 5.000 meter.

Tienvoudig Nederlands kampioen Sven Kramer schaatste een zeer wisselvallige 5.000 meter, maar reed op karakter naar de vijfde tijd (6.16,06) en plaatste zich nipt voor de eerste wereldbekerwedstrijden. "Ik weet zeker dat het wel weer goed komt, dit was een iets mindere rit, maar het was ook niet dramatisch."

Kramer verloor zijn rit van Marwin Talsma, die met 6.14,31 als derde eindigde achter Bergsma en Roest. "Hartstikke mooi toch, een ticket voor wereldbekerwedstrijden was het doel. Dat is het belangrijkste op dit moment, want het is een goede voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi."

Snelle Verbij begint seizoen met nationale titel op 500 meter

Kai Verbij werd zes jaar na zijn eerste nationale titel op de 500 meter opnieuw Nederlands kampioen. Bij de NK afstanden in Heerenveen was de 27-jarige sprinter na twee races de allersnelste. Hij won de eerste 500 meter in 34,79 en noteerde ook in de tweede omloop de snelste tijd: 34,70.

Nederlandse titel voor Verbij na twee keer winst op 500 meter

Titelverdediger Dai Dai N'tab, die de afgelopen twee jaar de beste was op deze afstand, kende een slordige eerste race (de vierde tijd in 35,16), maar wist dat in de tweede omloop nog enigszins goed te maken. Hij reed daarin 34,92 en moest genoegen nemen met de zilveren medaille.

Dat kwam ook door een slechte laatste bocht van Hein Otterspeer op de tweede 500 meter. Na zijn tweede tijd in de eerste race (34,89) leek hij op weg naar het goud of zilver, maar met 35,22 eindigde hij uiteindelijk als derde.

Deceptie voor Mulder

Voor Ronald Mulder eindigde het eerste schaatstoernooi in een grote deceptie. Mulder reed in een rechtstreeks duel tegen N'tab, maar na de eerste bocht greep de sprinter al naar een lies en moest geblesseerd opgeven. Hij bleek na onderzoek een verrekking in zijn lies te hebben.

"Het is een oude blessure", vertelde een teleurgestelde Mulder na afloop. "Ik denk dat het verstandig is dat ik stopte, maar ik baal zo hard dat ik niet kan doen wat ik wil doen. Ik hoop dat het meevalt, maar ik heb geen andere keuze."

Bekijk hieronder de samenvatting van de eerste 500 meter voor mannen en de reactie van Ronald Mulder tijdens de NK afstanden.

De andere twee wereldbekertickets gingen naar Merijn Scheperkamp en Janno Botman. Scheperkamp kende twee valse starts in de eerste race, maar maakte met de tweede tijd in de tweede race (34,82) alles goed.

"Ik was zo getergd en boos op mezelf", vertelde hij na de wedstrijd. "Het was lastig om de knop om te zetten, maar het is een enorme ontlading als het dan lukt. Ik kon mijn woede van die diskwalificatie omzetten op het ijs. Fijn dat ik de tweede tijd van de dag rijd en mooi dat ik met die gasten mee kan doen in de wereldbeker."

Een van die gasten is de nieuwe Nederlands kampioen. "Dit is wel een opluchting", vertelde Verbij na zijn 500 meter. "Het voorseizoen was niet geweldig. Dus dit is wel onverwacht."

Bekijk hieronder de reacties van Kai Verbij en Merijn Scheperkamp na de 500 meter in Heerenveen.

Verbij: "Als je zo slecht begint aan het seizoen, moet ik extra gefocust zijn. Dan lukt het allemaal weer. Ik reed twee stabiele races en dan win je dus gewoon. Normaal is de 1.000 meter natuurlijk mijn afstand, maar het is wel mijn ambitie om mee te doen op de 500 meter. Mooi dat ik zo constant ben op zo'n eerste dag."

Startbewijzen

Het olympische schaatsseizoen begint dit weekend met de NK afstanden, waar naast nationale titels ook startbewijzen voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden (Polen, Noorwegen, Verenigde Staten en Canada) zijn te verdienen. De Nederlandse schaatsbond heeft de geplaatste schaatsers gevraagd om minimaal drie van de vier wedstrijden te rijden.

De KNSB benadrukte dat het van belang is voor het aantal deelnemers dat Nederland mag afvaardigen naar de Olympische Spelen in Peking. Tijdens de Spelen mag Nederland met maximaal negen mannen en negen vrouwen meedoen aan het schaatstoernooi, maar dat aantal moet worden veiliggesteld door een hoge positie in het wereldbekerklassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl