NOS Schaatsen

De Jong voor het eerst Nederlands kampioene op 1.500 meter, Leerdam verrast met brons

De Jong verovert eerste goud op 1.500 meter, Leerdam verrast met brons

Antoinette de Jong is voor het eerst in haar schaatscarrière nationaal kampioene geworden op de 1.500 meter. Bij de Daikin NK afstanden in Heerenveen bleef de 26-jarige schaatsster slechts 0,10 seconde boven het baanrecord van Ireen Wüst: 1.53,20. Ze won het goud in een persoonlijk record.

Jutta Leerdam zette als eerste een razendsnelle tijd op het scorebord. Ze leek lang op weg naar verbetering van het baanrecord (1.53,10), maar de wereldkampioene junioren op deze afstand in 2017 had het zwaar in de laatste meters. Desondanks reed Leerdam met 1.53,64 een persoonlijk record en ze pakte brons.

Ook Wüst en Schouten snel

De Jong reed in Heerenveen in een rechtstreeks duel tegen Wüst om de tijd van Leerdam te verbeteren. Dat lukte beide schaatssters: De Jong won in 1.53,20, de tweede tijd ooit gereden in Thialf. Wüst was met 1.53,48 ook nog sneller dan Leerdam en eindigde als tweede.

Jutta Leerdam na haar razendsnelle race op de 1.500 meter

Titelverdedigster Jorien ter Mors, die ook nationaal kampioene werd in 2014, 2016 en 2018 op deze afstand, kwam niet in de buurt van de tijden van Leerdam, Wüst en De Jong. Ze eindigde met 1.54,65 als vijfde en plaatste zich nipt voor de wereldbekerwedstrijden.

Bovendien werd Ter Mors in een rechtstreeks duel geklopt door Irene Schouten, die met 1.54,14 een persoonlijk record reed en verrassend als vierde eindigde.

Schaatsen met publiek

"Het was heel bijzonder om zo te winnen", vertelde een dolblije De Jong na afloop. "Het is zo mooi om weer te schaatsen met publiek en het was een spannende race tegen Wüst. De eerste rit van het seizoen en je wilt toch goed beginnen. Iedereen was ook zo enthousiast, daar word je gewoon blij van."

Bekijk hieronder de reacties van Antoinette de Jong en Jutta Leerdam na de 1.500 meter.

De Jong vond het bijzonder om tegen Wüst te rijden. "We willen allebei zo hard schaatsen, we zijn echt aan elkaar gewaagd. Dus je moet opletten bij de start en met de kruisingen, eigenlijk moet je gewoon alles goed doen. Het was een mooie rit, maar nog een beetje chaotisch. Eigenlijk kan het seizoen niet beter beginnen."

Dat vond Leerdam, die haar eerste 1.500 meter in jaren reed, ook. "Ik wilde gewoon rijden en kijken hoe het zou gaan. Het ging meteen megahard, dat is echt heel leuk. Ik had niet verwacht dat ik nu al podium zou rijden. Mooi begin, ik moest er gewoon een keer aan beginnen."

Startbewijzen

Het olympische schaatsseizoen begint dit weekend met de NK afstanden, waar naast nationale titels ook startbewijzen voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden (Polen, Noorwegen, Verenigde Staten en Canada) zijn te verdienen. De Nederlandse schaatsbond heeft de geplaatste schaatsers gevraagd om minimaal drie van de vier wedstrijden te rijden.

De KNSB benadrukte dat het van belang is voor het aantal deelnemers dat Nederland mag afvaardigen naar de Olympische Spelen in Peking. Tijdens de Spelen mag Nederland met maximaal negen mannen en negen vrouwen meedoen aan het schaatstoernooi, maar dat aantal moet worden veiliggesteld door een hoge positie in het wereldbekerklassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl