Nana Takagi (l) en Ireen Wüst (r) ANP
Sport en corona

De Japanse schaatsploeg staat op het punt weer deel te gaan nemen aan het internationale circuit, maar de ploeg van bondscoach Johan de Wit is in de voorbereiding getroffen door meerdere coronagevallen.

Vier Japanse schaatsers en zes stafleden hebben in Inzell positief getest. Het gaat om Nana Takagi (olympisch kampioene op de massastart en ploegenachtervolging), Ryosuke Tsuchiya en Riku Tsuchiya, vertelt De Wit in Langs de Lijn En Omstreken.

"In het team van Nao Kodaira, een ander team, is ook een meisje positief bevonden", aldus de Japanse hoofdcoach. "Zij zat op een andere plek, daar hadden we niet zoveel contact mee."

De Wit bereidde zich deze week met de Japanse ploeg op de Duitse ijsbaan voor op de start van de wereldbeker, komend weekeinde in het Poolse Tomaszów. De tests werden eind vorige week uitgevoerd.

Nao Kodaira (links) en Miho Takagi tijdens de WK sprint in 2020 EPA

De positieve schaatsers en stafleden moeten op last van de Duitse gezondheidsdienst zeven dagen in quarantaine. De Wit is inmiddels onderweg naar Tomaszów met de rest van de ploeg.

Anderhalf jaar afwezig

Totdat het coronavirus de wereld in zijn greep kreeg, begin maart 2020, waren de Japanse schaatsers heer en meester op de kortste afstanden. Miho Takagi en Tatsuya Shinhama kroonden zich in Hamar tot wereldkampioen sprint. Sindsdien heeft de schaatsploeg van bondscoach De Wit alle internationale optredens overgeslagen.

Ik heb negen familieleden achter moeten laten, dat is heel zuur.

Johan de Wit

De rentree op het internationale podium had De Wit zich anders voorgesteld. "Ik heb negen familieleden achter moeten laten, dat is heel zuur. We komen uit Japan, we leven al anderhalf jaar ontzettend veilig. Iedereen heeft een eigen slaapkamer, we eten uit elkaar, we hebben altijd onze medische maskers op."

"Voor ons is het een verrassing dat negen mensen positief zijn bevonden. Ze hebben geen symptomen en zijn niet ziek. Ze trainen ook gewoon door, weliswaar op hun balkon en hotelkamer. Het is vreemd..."

Luister hier naar het gesprek met Johan de Wit

De Wit vraagt zich hardop af waar zijn schaatsers en collega's het virus zouden kunnen hebben opgelopen. "Bij de ijsbaan in Inzell zijn strenge regels, die worden alleen niet nageleefd. De enige plek waar we geen masker op hebben is tijdens de training op het ijs. Daar zou misschien iets gebeurd kunnen zijn."

'Hartstikke voorzichtig'

Binnen de Japanse ploeg zijn de besmettingen hard aangekomen, vertelt De Wit. "De mensen die achterblijven verontschuldigen zich dat ze besmet zijn geraakt. Ze voelen zich bezwaard. In Japan wordt misschien gedacht dat ze roekeloos zijn. Dat is wel sneu, want dat zijn ze niet. Ze zijn hartstikke voorzichtig."

Bij de vier wereldbekers in november en december, in achtereenvolgens Tomaszów, Stavanger, Salt Lake City en Calgary, zijn startplaatsen te verdienen voor de Olympische Spelen van begin volgend jaar in Peking. De Wit verwacht niet dat de coronagevallen plaatsing voor de Spelen in de weg zullen zitten.

STER reclame