Sanne in 't Hof
NOS Schaatsen

In 't Hof bloeit op bij Team Gold: 'Ik wil gewoon wereldkampioen worden'

  • Robbert de Rijk

  • Robbert de Rijk

Een eettentje in de binnenstad van Obihiro staat even op zijn kop als Sanne in 't Hof binnen komt stappen in haar TeamNL-kleding. Dat klinkt opmerkelijk, maar niet als je weet dat ze in deze Japanse stad net zo gek zijn van schaatsen als in bijvoorbeeld Heerenveen.

Aan de bar grijpt een aantal schaatsfans direct de kans om met In 't Hof op de foto te gaan. "Alsof je hier een of andere beroemdheid bent. Dat was mij ook nog niet eerder overkomen hoor", lacht ze wat onwennig.

In 't Hof is in Japan vooral bekend als de ploeggenote van tweevoudig olympisch kampioene Miho Takagi. Ze is de enige Nederlandse schaatser in Team Gold. De internationale ploeg van coach Johan de Wit werd dit jaar opgericht en begint nu aan zijn eerste schaatswinter.

Thuiskomen

De eerste wereldbeker voelt als thuiskomen voor De Wit. Hij woonde zeven jaar in Obihiro, op het noordelijke Japanse eiland Hokkaido. "Hier is mijn oudste zoon geboren. Dus dit is wel een heel speciale plek voor mij', vertelt de schaatscoach.

Naast In 't Hof bestaat Team Gold uit drie Japanners en twee Chinezen. De leden van de nieuwe ploeg bereidden zich op afstand van elkaar voor op dit nieuwe schaatsseizoen. Maar van rustig aan beginnen is geen sprake. "Wij willen medailles winnen", stelt De Wit.

Schaatsster In 't Hof is 'beroemdheid' in Obihiro, het Heerenveen van Japan

Het eerste weekend heeft de ploeg wat dat betreft niets te klagen. Met eenmaal goud, tweemaal zilver en tweemaal brons. In 't Hof zelf stelde met een achtste plaats op de 3.000 meter enigszins teleur..

In zijn aanpak kijkt De Wit alleen naar het individu. Wat heeft een schaatser nog nodig om een stap naar de wereldtop te maken, of om daar te blijven?

Zo kon het zijn dat de Japanse Takagi en Ayano Sato in de voorbereiding op het seizoen in een vakantiehuisje in Noord-Holland verbleven, dicht bij De Wit. En In 't Hof ging juist weg uit Nederland, op lange hoogtestages naar het Italiaanse Livigno.

Groot talent

In 't Hof was bij de junioren een groot talent. Achter Joy Beune en Jutta Leerdam veroverde ze twee keer zilver bij de WK junioren. Ze kreeg een stageplek bij Lotto-Jumbo en deed er alles aan om de stap naar de top bij de senioren te maken. Teveel, zo bleek. Ze raakte overtraind en moest een stap terug zetten.

De afgelopen twee seizoenen heeft ze via Gewest Friesland de weg omhoog weer gevonden. Met als hoogtepunten de zevende plaats op de 5.000 meter bij de Olympische Spelen in Peking en de vijfde plek bij de WK afstanden vorig seizoen op dezelfde afstand.

Johan de Wit

"Ik was heel benieuwd hoe ze die weg omhoog weer had weten te vinden. Want dat je dat lukt zonder de faciliteiten van een grote ploeg, is heel knap", zegt De Wit.

Geen interesse

Al snel koos In 't Hof voor Team Gold. Ze is met haar specialisme op de langste afstand geen schaatser die de ploegen voor het uitkiezen had. "Er was helemaal geen interesse van de Nederlandse ploegen, eigenlijk", zegt de 25-jarige stayer.

Ondanks een knieblessure plaatste In 't Hof zich met de hakken over de sloot voor de wereldbeker op de 3.000 meter. Met de knie gaat het steeds beter en ze is blij in Japan te kunnen starten. Voor volle tribunes in een uitverkochte schaatshal werken aan haar vorm om via de NK afstanden eind december in actie te kunnen komen op het WK 5.000 meter in februari. Het doel daar is simpel: "Het liefst wil ik gewoon wereldkampioen worden."

Dat klinkt De Wit als muziek in de oren. Hij wil met Team Gold uitgroeien tot de grootste en beste ploeg ter wereld. "We willen schaatsers die medailles winnen. En rijders die dat in onze optiek niet kunnen, zijn daarom niet welkom."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl