NOS SchaatsenAangepast

Kok sprint naar wereldbekergoud, zilver voor Leerdam en Rijpma-De Jong

Kok sprint naar wereldbekergoud op 500 meter in Obihiro, zilver voor Leerdam

Femke Kok heeft de tweede 500 meter van het wereldbekerweekend in Obihiro gewonnen. Met haar tijd van 37,89 was ze iedereen te snel af. Jutta Leerdam greep het zilver. Op de 1.500 meter pakte Antoinette Rijpma-De Jong het zilver achter winnares Miho Takagi.

Het betekende voor de 23-jarige Kok, die gisteren derde werd, haar vijfde individuele gouden medaille in het wereldbekercircuit. "Het mocht wel weer een keer", vertelde de regerend wereldkampioene, die over haar race zelf niet heel tevreden was.

"Het was best wel een rommelige rit. Het voelde totaal niet goed. Dat een rit met veel fouten genoeg is voor de winst, is alleen maar mooi. Daar ben ik heel blij mee", besloot Kok.

Kok pakt na 'rommelige' race wereldbekergoud: 'Mocht wel weer een keer'

Net als Kok, zette ook Jutta Leerdam een betere 500 meter neer dan een dag eerder. Ze was met 38,00 flink sneller dan haar 38,43 van gisteren. Leerdam, de winnares van de 1.000 meter, versloeg in een Nederlands onderonsje Naomi Verkerk en snelde naar de tweede tijd.

Kimi Goetz en Erin Jackson, die gisteren nog respectievelijk goud en zilver pakten, beten zich in hun rit stuk op de tijd van Leerdam, die zodoende haar tweede medaille pakte van dit wereldbekertoernooi in Obihiro. Het brons was weggelegd voor Goetz.

De Zuid-Koreaanse Kim Min-sun, vorig jaar nog bij vijf van de zes wereldbekers de snelste, heeft haar topvorm nog niet te pakken. Na een vijfde plaats op de eerste 500 meter, werd ze bij de tweede 500 meter zevende.

Bijna-val Voskamp

Dione Voskamp had net als gisteren, toen de eerste 500 meter gereden werd, een matige start. Ze kukelde op de eerste meters bijna voorover. De 26-jarige Voskamp bleef desondanks overeind en zette nog 38,83 neer. Daarmee werd ze zestiende.

Marrit Fledderus liet een vergelijkbare race zien als 24 uur eerder, toen ze 38,23 neerzette. Vandaag kwam ze na 38,22 seconden over de finish, goed voor de vijfde tijd. Verkerk klokte met 38,82 de vijftiende tijd.

Takagi wint 1.500 meter

Op de 1.500 meter was Takagi veruit de snelste. Het verschil tussen de Japanse, die 1.54,54 op de klokken zette, en nummer twee Rijpma-De Jong was ruim anderhalve seconde.

Bekijk de samenvatting van de 1.500 meter en de reactie van Antoinette Rijpma-De Jong:

De 29-jarige Takagi gold na een sterk jaar ook bij de start van het nieuwe wereldbekerseizoen als favoriet. Ze won vorig jaar drie keer een wereldbekerwedstrijd over 1.500 meter en zette het klassement op haar naam.

In Obihiro bleek Takagi alweer in topvorm te zijn en was ze veruit de snelste. Rijpma-De Jong, regerend wereldkampioene op de middellange afstand, kwam met 1.56,23 het dichtst in de buurt van de winnende tijd van de Japanse.

Het brons was voor Goetz, die 1.56,23 had neergezet. Joy Beune werd met 1.56,88 vijfde. Esther Kiel eindigde met 1.59,54 op de zestiende plaats.

Vertrouwen voor Rijpma-De Jong

Rijpma-De Jong was na een moeizame eerste dag, waarop ze zestiende werd op de 1.000 meter, blij dat haar race vandaag beter ging.

"Gisteren sloeg technisch helemaal nergens op. Ik heb er een nachtje over nagedacht en het ging nu een stuk beter. Al ging er nog van alles door mijn hoofd: ik veranderde van techniek in de race en was constant zoekende. Maar dit was wel een race waar ik weer wat vertrouwen uit kan halen."

Brons op ploegenachtervolging

Op de ploegenachtervolging maakten de Japanse vrouwen het feestje in eigen huis compleet. Momoka Horikawa, Takagi en Ayano Sato waren 1,22 seconde sneller dan regerend wereldkampioen Canada.

De Nederlandse ploeg, met Joy Beune, Esther Kiel en Reina Anema, reed naar het brons. Het gat met de Japanse vrouwen was 3,26 seconden.

Bekijk de samenvatting en de reactie van Joy Beune:

Irene Schouten en Marijke Groenewoud, vaste waarden voor de ploegenachtervolging, waren er niet bij. Hun ploeg, AH-Zaanlander, slaat de gehele wereldbeker in Japan over.

Met de derde plaats haalde Nederland wel belangrijke punten binnen voor de stand in de wereldbeker, op basis waarvan de startplekken voor de WK afstanden verdeeld worden.

Beune was dan ook best tevreden. "Natuurlijk mis je een echt topteam, maar voor nu is het prima. Ik zou het leuk vinden om straks te rijden met Schouten en Groenewoud, en dan kijken of we kunnen winnen. Ik denk dat dat het meest logische team is."

Vorig jaar reden Beune, Groenewoud en Schouten naar de snelste tijd bij de WK afstanden. Maar omdat er bij Beune een stukje blote enkel te zien was, werd Nederland gediskwalificeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl