NOS Schaatsen

Lange reistijden, jetlags en afmeldingen: internationaal schaatsseizoen begint in Japan

De 29 Nederlandse schaatsers die vanaf vrijdag in actie komen bij de wereldbeker in het Japanse Obihiro hebben afgelopen week aardig wat zitvlees gekweekt.

Zo ook Thomas Krol, die een dag voor het toernooi met een lichte jetlag voor de NOS-microfoon verschijnt. "Het is de langste reis die er is in het schaatsen."

Lange reis naar Japan deert Krol niet: 'Jammer voor de sport dat ploegen er niet zijn'

Maandag stapte Krol om 8.30 uur in de auto in Heerenveen. Dinsdagavond kwam hij rond middernacht (Japanse tijd) aan in Obihiro, na een reis van twee volle dagen.

De ijsbaan op het meest noordelijke Japanse eiland Hokkaido is niet met een directe vlucht vanuit Nederland te bereiken, waardoor de schaatsers met busjes dwars door Tokio van het ene naar het andere vliegveld werden vervoerd. "Het was wel een reisje", aldus de nuchtere Krol.

Afmelding ploeg Schouten

In aanloop naar de wereldbeker in Obihiro was er aardig wat te doen over die lange reistijd. Voor de ploeg van Irene Schouten was het namelijk een reden om af te zeggen. "Met deze reis sloop je meer dan er te winnen is", lichtte coach Jillert Anema zijn keuze toe.

Daar is Krol het niet mee eens. Als hij zaterdag de 1.500 meter rijdt, zal hij dat niet met wiebelende vliegtuigbenen doen. "Neuh. Het is iets langer dan een gemiddelde reis, dat is zeker waar. Maar als je van Calgary naar Amsterdam reist, verlies je ook twee dagen. Dat is nu ook zo."

Na de afzegging van de ploeg van Schouten benadrukte schaatsbond KNSB het belang van de wereldbekers nog maar eens. Aan de hand van de wereldbekerklassementen en de gereden tijden worden dit seizoen namelijk de startplekken voor de grote titeltoernooien (EK en WK afstanden, WK allround en WK sprint) verdeeld.

De wereldbeker in Japan is vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 06.30 uur live te zien bij de NOS:

  • NOS
    Programma World Cup Obihiro
  • NOS
    Programma World Cup Obihiro
  • NOS
    Programma World Cup Obihiro

Freek van der Wart, disciplinemanager bij de KNSB, loopt in Japan rond met een flinke jetlag. Maar de afwezigheid van de ploeg van Schouten in Obihiro was niet de oorzaak van zijn slechte nacht. Van der Wart noemt het risico op het mislopen van een startbewijs door de afwezigheid van AH-Zaanlander "heel klein".

"Er zijn hier een heleboel goede rijders die heel veel plekken binnen gaan halen. Er missen inderdaad een paar toppers, maar dat is te overzien. We kijken over de hele breedte en verwachten dat het goed gaat."

Veel kampioenen wél aanwezig

Met de afwezigheid van drievoudig olympisch kampioene Schouten ontbreekt de beste Nederlandse schaatsster van dit moment in Japan. Maar regerend wereldkampioenen Femke Kok (500 meter), Jutta Leerdam (1.000 meter), Antoinette Rijpma-De Jong (1.500 meter) en Patrick Roest (5.000 meter) zijn wel van de partij in Japan. Net als olympisch kampioenen Kjeld Nuis (1.500 meter) en Krol, hoewel die laatste zich niet heeft geplaatst op 'zijn' 1.000 meter.

Volgende week reizen AH-Zaanlander-rijders Schouten, Marijke Groenewoud, Melissa Wijfje, Elisa Dul en Gert Wierda wel af naar Peking. De ijsbaan in de Chinese hoofdstad is een stuk makkelijker te bereiken.

Jutta Leerdam en Femke Kok, regerend wereldkampioenen op de 1.000 en 500 meter, zijn er wel bij in Obihiro

Ook Krol is niet zo hard voor zijn collega's van AH-Zaanlander. "Ik ga er niet over oordelen, want wij slaan ook wel eens een wereldbeker over. Natuurlijk is het jammer als ploegen er niet zijn, voor de sport in het algemeen. Maar zij hebben er hun redenen voor. Ik geniet wel heel erg van Japan, ik vind het heel erg gaaf om hier te mogen schaatsen."

Krol is naar eigen zeggen ook niet de juiste persoon om naar een scherpe mening over de lange reis te vragen. De 31-jarige schaatser is namelijk een groot luchtvaartliefhebber: hij volgende een opleiding in die richting, vliegt in zijn vrije tijd in een simulator en wil na zijn schaatscarrière piloot worden. "Het kan mij niet lang genoeg zijn, al vliegen we naar Australië."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl