NOS Schaatsen

KNSB wijst vervangers aan na afzeggen ploeg Schouten en benadrukt belang wereldbekers

Schaatsbond KNSB heeft de definitieve selectie bekendgemaakt die zal afreizen naar Japan voor de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen in Obihiro.

De selectie is gebaseerd op de uitslagen van het wereldbeker-kwalificatietoernooi van vorig weekend, maar na de afzegging van de ploeg Albert Heijn-Zaanlander moest de bond wat aanpassingen doen.

Zo mogen Marcel Bosker (5.000 meter) en Reina Anema (3.000 meter) toch nog een individuele afstand rijden in Obihiro. Beide rijders zijn door bondscoach Rintje Ritsma ook opgeroepen voor de massastart en de ploegenachtervolging.

Antoinette Rijpma-De Jong, die bij de kwalificaties naast een startbewijs voor de 3.000 meter greep, mag de afstand toch rijden door de afmelding van drie schaatssters uit de ploeg van Anema. De complete selectie staat onderaan in dit artikel.

Schouten niet naar Japan

Jillert Anema, coach van Albert Heijn-Zaanlander, vond dat de reis naar Obihiro niet goed in het programma past van zijn rijders. "Met deze reis naar Japan sloop je meer dan dat er te winnen is. Het is een reis van meer dan 24 uur."

Meervoudig olympisch kampioen Irene Schouten en haar ploeggenoten Marijke Groenewoud, Elisa Dul, Melissa Wijfje en Gert Wierda zijn er daarom niet bij in het weekend van 10 tot en met 12 november.

Ook Marwin Talsma, die zich plaatste op de 5.000 meter, reist niet af naar Japan. Zijn plaats wordt ingenomen door Bart Hoolwerf, die ook de massastart en de ploegenachtervolging zal rijden.

Schaatsbond KNSB benadrukte in aanloop naar het seizoen het belang van de wereldbekers voor de Nederlandse schaatsers. Ook nu is de KNSB duidelijk waarom het belangrijk is dat er gereden wordt.

"Daar moeten we punten verdienen voor het 'overall' World Cup-klassement dat later bepaalt met hoeveel Nederlanders we aan de EK en WK afstanden en de WK allround en sprint mogen deelnemen", zegt Freek van der Wart, disciplinemanager langebaan/kortebaan bij de Nederlandse schaatsbond.

"We kunnen niemand verplichten deel te nemen en er zijn altijd plausibele redenen te bedenken om af te zeggen. Maar we moeten met z'n allen doordrongen raken van het collectieve belang om bij de World Cups zo veel mogelijk startbewijzen voor TeamNL te verdienen voor EK's, WK's en straks ook de Olympische Spelen."

Toch denkt Van der Wart dat de "schade" deze keer meevalt. "Als de meeste rijders de komende World Cups voldoen aan de verwachtingen en we niet vaker met meerdere afmeldingen te maken krijgen, dan zouden we dit seizoen nog steeds aan het maximale quotum voor de titeltoernooien moeten kunnen komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl