Tiger Woods
NOS Sport

Golfwereld in de ban van 'magische' Woods: 'Kan hij het nog op de Masters?'

Als vanouds zijn voor de start van de Masters alle ogen gericht op Tiger Woods. Toch is alles nu anders. Topfavoriet is de inmiddels 48-jarige Amerikaan niet meer, hoe positief er ook over hem gefluisterd wordt op en rond de baan in Augusta.

Wekenlang werd er gespeculeerd over zijn deelname aan het prestigieuze toernooi, dat hij al vijf keer won. Een trainingsronde van Woods op de Augusta National Golf Club in de Amerikaanse staat Georgia trok deze week al hordes nieuwsgierige toeschouwers.

"De Masters zijn heilig. De groene jasjes voor de winnaar, als enige major altijd dezelfde baan. Een historie vol grote winnaars", mijmert voormalig topgolfer Robert-Jan Derksen. En op dat 'heilige' toernooi hoort grootheid Woods thuis, vindt ook Derksen.

Derksen: 'Heel bijzonder als Woods meedoet, of hij nou in vorm is of niet'

"Hij heeft dat magische. Als hij iets zegt, luistert iedereen. Als persoonlijkheid doet hij er zeker nog toe. Of hij er ook als golfer nog toe doet, gaan we deze week zien. Daarom is iedereen zo benieuwd wat hij gaat brengen."

De gloriejaren van Woods lijken tot het verleden te behoren. Na zijn zware auto-ongeluk in 2021 werkte hij hard aan zijn rentree, al zaten blessures hem nog flink dwars. Sinds het ongeluk startte Woods op slechts zeven toernooien, top was hij niet.

Eind vorig jaar verscheen hij weer op zijn eigen toernooi op de Bahama's. De grootheid van weleer voelde zich 'roestig'. Enkele maanden later maakte hij ook weer zijn opwachting op de PGA Tour. Op dag twee trok Woods zich terug, de Amerikaan was ziek.

'Vlak Woods niet uit'

"De grote vraag is: hoe is zijn vorm? Dat weet niemand. We weten totaal niet hoe hij speelt. Maar het is wel Tiger Woods, dus je kunt hem niet uitvlakken. Iedereen houdt er toch wel weer rekening mee. Hij is vaker geblesseerd geweest en vaker teruggekomen."

En dus is ook Derksen blij dat Woods inging op de uitnodiging voor de Masters, het toernooi dat donderdag begint. De klassieke uitnodiging viel bij Woods door de brievenbus. Een mooi moment voor iedere golfer, en gelukkig voor Woods doen recente resultaten er voor oud-winnaars niet toe. Zij zijn altijd welkom.

"Als Woods meedoet, gaan alle kijkcijfers door het dak. Of hij nou in vorm is of niet, iedereen staat op de banken", weet Derksen, die in 2007 zij aan zij met Woods op een toernooi in Dubai liep. Het leverde verhalen op die Derksen zeventien jaar later nog altijd vertelt.

  • Getty Images
    Robert-Jan Derksen en Tiger Woods in 2007 in Dubai
  • Reuters
    Tiger Woods tijdens een trainingronde op Augusta
  • Reuters
    Elke slag van Woods trekt bekijks

Het niveau van die tijden lijkt niet meer haalbaar voor Woods. Op een persconferentie in aanloop naar de Masters zegt hij: "Op sommige dagen voel ik me heel goed. Op andere dagen niet echt." Maar zijn liefde voor de sport drijft hem nog elke dag.

Zijn naam valt altijd als het gaat om de beste golfers ooit. Er lonken nog altijd records voor Woods. Jack Nicklaus, die achttien major-toernooien won, zal hij niet meer inhalen. Woods staat op veertien. Maar voor de meeste PGA-zeges ooit heeft hij er nog maar eentje nodig.

De verwachtingen voor Woods, die van plan is één toernooi per maand te spelen, zijn deze week hoger dan vorig jaar. Toen trok de mank lopende Woods zich voor de slotdag van de Masters terug.

Fysieke sport

"Golf is steeds meer een fysieke sport", weet Derksen. "Het is nu heel belangrijk dat atleten, want dat zijn golfers tegenwoordig echt, fit zijn. Ze slaan de ballen steeds verder, daarvoor moet je fit en sterk zijn." Ook de heuvelachtige baan in Augusta is in het nadeel van Woods.

Maar hij kan hoop putten uit de weerberichten, sluit Derksen het positief af. "De warmte is in zijn voordeel. Bij lage temperaturen worden de spieren sneller stijf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl