NOS Sport

Oud-golfer Derksen luidt noodklok over ongewenst gedrag en slechte prestaties: 'Doet pijn'

Oud-prof Derksen luidt noodklok over topgolf in Nederland: 'Opleiding niet goed'

Het gaat niet goed met het Nederlandse topgolf. Reden voor voormalig golfprof Robert-Jan Derksen om de noodklok te luiden.

Talentontwikkeling blijft achter, prestaties op internationale toernooien zijn ondermaats en na een onderzoek naar ongewenst gedrag verdwenen kopstukken Maarten Lafeber en Jeroen Stevens van het toneel bij de Nederlandse Golf Federatie (NGF).

Met name de afdeling topsport is verworden tot een chaos, vindt Derksen. Hij pleit dan ook voor een grondige herstructurering. "Het doet me pijn", zegt hij over de situatie waar zijn favoriete sport in terecht is gekomen.

Meldingen ongewenst gedrag

Derksen: "Er komen maar sporadisch nieuwe talenten bij. Daan Huizing heeft zijn tourkaart op de World Tour dan wel behouden, maar je kunt niet zeggen dat golf gegroeid is de laatste tien, vijftien jaar. Talent is er, maar je moet het wel goed begeleiden. Als de opleiding bij de basis niet goed gaat, dan loop je achter de feiten aan."

Maar er is meer aan de hand. Ouders van spelers en voormalig medewerkers van de NGF maakten afgelopen zomer bij het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) melding van ongewenst gedrag, waarna een onderzoek volgde. Het zou gaan om een twintigtal meldingen, vooral over Lafeber.

Maarten Lafeber

Onder de bondscoach zou er volgens de uitkomsten van het onderzoek, waarvan de NGF op 19 december het rapport ontving, sprake zijn geweest van "ongewenste communicatievormen". Mensen binnen de bond voelden zich niet veilig, jonge golfers werden op toernooien uitgescholden.

Betrokkenen waar de NOS mee sprak, zeggen over het rapport: "Het is goed dat dit nu naar buiten komt. Lafeber kan niet rustig overleggen. Het is alle kanonnen naar buiten en schieten. Iedereen moet hem volgen en doe je dat niet, dan ben je tegen hem."

De bond wordt door een betrokkene, die niet bij naam genoemd wil worden, een gebrek aan beleid en visie verweten. Lafeber krijgt de volle laag, omdat hij meerdere petten op had en als bondscoach ook verantwoordelijk was voor het technisch beleid. "Het is slecht georganiseerd. Iedereen maakte maar zijn eigen plan. Als ik mijn bedrijf zo zou runnen, dan was ik al tien keer failliet geweest."

De resultaten van het onderzoek komen voor Derksen niet als een verrassing. "Overigens heb ik zelf geen melding gedaan bij het CVSN. Maar als er zoveel mensen zijn die er problemen mee hebben, dan is het goed om dat tot op de bodem uit te zoeken."

"Het is niet leuk voor bepaalde personen, maar je moet een veilige structuur creëren, een plan maken en transparant zijn naar de buitenwereld."

2014: Robert-Jan Derksen met zijn vader en vriendin nadat hij met een feestelijke ronde afscheid heeft genomen van het KLM Open

Bondsdirecteur Jeroen Stevens trok na het uitgekomen rapport zijn conclusies en stapte op. Derksen pleit voor nieuwe mensen aan het roer, een nieuwe structuur en nieuw elan.

"Er wordt echt wel hard gewerkt. Als je kijkt naar het budget dat jaarlijks vrijkomt bij de federatie, heb je het over 1,7 miljoen euro dat wordt uitgegeven aan topgolf. Daar kun je echt wel wat mee. Maar beschouw je de resultaten bij de WK voor amateurs, waar Nederland dertigste werd, nog achter landen als IJsland, Singapore en Guatemala... Dan kun je rustig zeggen dat het slecht gaat."

Als het aan Derksen ligt, wordt bij de ruim 400.000 leden tellende NGF een technisch directeur aangesteld. "Iemand die de structuur en de plannen bewaakt en uiteindelijk ook mensen op de vingers tikt als het niet goed gaat en de resultaten achterblijven. En de vraag durft te stellen: waarom? Dat missen we, die is er niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl