Ludvig Aberg en Viktor Hovland
NOS SportAangepast

Europese golfers naderen eindzege, grootste zege ooit voor Hovland/Aberg op Ryder Cup

Team Europa heeft op dag twee van de Ryder Cup de voorsprong van vijf punten op de Verenigde Staten in stand gehouden: 10,5-5,5.

Tijdens de ochtendsessie van het prestigieuze golftoernooi waren de Europeanen opnieuw dominant. Na de clean sweep (4-0) van vrijdagochtend werd het zaterdag 3-1. In de middag deden de Amerikanen wel iets terug (1-3).

In het foursome-format, waarbij twee spelers van beide teams met één bal om de beurt een slag voor hun rekening nemen, begon de dag uitstekend voor Team Europa. Captain Luke Donals koos in Rome na de sterke eerste dag voor dezelfde koppels.

Historisch verschil

Het duo Tommy Fleetwood en Rory McIlroy, bijgenaamd 'Fleetwood Mac', zette Jordan Spieth en Justin Thomas opzij. De Noor Viktor Hovland en de pas dit jaar prof geworden Ludvig Aberg uit Zweden maakten de pijn voor de Amerikanen nog erger met een historisch ruime zege.

Viktor Hovland (links) en Ludvig Aberg

Na negen gewonnen holes en met nog zeven holes te gaan was de voorsprong van Hovland en Aberg al niet meer te overbruggen voor de Amerikanen Scottie Scheffler en Brooks Koepka. Het leidde tot tranen bij Scheffler, de nummer één van de wereldranglijst.

Het is de zege met het grootste verschil ooit in een partij over achttien holes in de 96-jarige geschiedenis van Ryder Cup, dat aan zijn 44e editie toe is.

Het Amerikaanse team deed iets terug met de zege van Max Homa en Brian Harman op Shane Lowry en Sepp Straka, maar het laatste punt van de ochtend was voor de Europeanen. John Rahm (Spanje) en Tyrrell Hatton (Verenigd Koninkrijk) wonnen van Patrick Cantlay en Xander Schaffele.

Team USA slaat terug

De Spanjaard Rahm was dolblij na de derde Europese zege van de dag, hij kreeg de rest van de dag rust. In de middagsessie sleepten twee Amerikaanse duo's al snel punten binnen bij four-ball, waarin beide spelers van een team spelen met een eigen bal en de beste score van het team telt.

De ontketende Sam Burns won vier van de eerste zes holes, zijn duopartner Collin Morikawa won er ook nog drie en na vijftien holes waren ze klaar met Hovland en Aberg. Max Homa en Brian Harman vergrootten vervolgens de Amerikaanse hoop op een comeback door Fleetwood en Rasmus Højgaard te verslaan.

Patrick Cantlay

Het Britse duo Justin Rose/Robert MacIntyre stelde orde op zaken door te winnen van Thomas en Spieth (3&2). Mcilroy en Matthew Fitzpatrick gingen door missers op de achttiende hole onderuit tegen de Amerikanen Cantlay en Wyndham Clark.

Team Europa heeft op de slotdag nog vier punten nodig om de Ryder Cup te winnen. Zondag worden twaalf één tegen één duels afgewerkt op de Marco Simone Golf & Country Club.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl