NOS SportAangepast

Nederlands onderonsje in EHL: hockeysters SCHC tegen Amsterdam in halve finales

De halve finales van de Euro Hockey League krijgen bij de vrouwen een Nederlands topduel. De hockeysters van Amsterdam en SCHC nemen het zondag tegen elkaar op met als inzet een finaleplaats in de EHL. De andere halve finale gaat tussen het Duitse Mannheimer en Junior uit Spanje.

In de kwartfinales versloeg de Amsterdamse ploeg East Grinsead uit Engeland met 3-1, een zuinige afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

Eerder op de avond won SCHC uit Bilthoven met 2-1 het Belgische Gantoise HC met 2-1. Yibbi Jansen maakte beide goals voor SCHC.

Bekijk hier de samenvattingen van beide kwartfinales:

Bij het duel tussen Amsterdam en East Grinstead waren de verhoudingen al snel duidelijk. Amsterdam domineerde, de Engelse tegenstander legde zich volledig toe op verdedigen.

Treffers waren een kwestie van tijd. Aan het eind van het eerste kwart viel de eerste. Sabine Plönissen speelde de bal bij een strafcorner slim buiten bereik van de uitloopster en liet de keeper kansloos.

Verder bleven doelpunten uit tot de rust, waardoor coach Teun de Nooijer nog niet achterover kon leunen. Tot zijn schrik kreeg East Grinstead vlak na rust een enorme kans.

Het was een waarschuwing die Amsterdam nodig had. Niet veel later werd het via Felice Albers 2-0.

In het vierde kwart verkleinde East Grinstead, dat twee strafcorners onbenut liet, de marge toch nog. Sophie Bray speelde Plönissen uit en rondde fraai af. De Engelsen roken hun kans, zeker toen Albers na een overtreding twee minuten naar de kant moest.

In de slotfase vond Amsterdam een bevrijdende derde treffer uit een strafcornervariant, waarbij aangeefster Freeke Moes uiteindelijk zelf afrondde.

SCHC heeft moeite met Gantoise

Makkelijk ging het zeker niet voor het SCHC van coach Lucas Judge tegen Gantoise. De hockeysters uit Gent, al drie keer op rij landskampioen van België verzetten zich kranig, ze bleven ingegraven rond de cirkel.

  • NOS
    De uitslagen van de wedstrijden in de EHL van donderdag en vrijdag
  • NOS
    Programma zaterdag en zondag

Daar doorheen hockeyen was "heel moeilijk", zei Mette Winter na afloop. "Je zag het in het begin van de tweede helft dat we balverlies hadden, omdat we zo graag wilden. Maar uiteindelijk bleven we kalm en zochten we naar de juiste passes."

SCHC had wel continue het overwicht, maar tot veel echte kansen leidde het niet. "We hadden veel penetraties de cirkel in en slechts twee goals. We kunnen daar meer uithalen. We moeten hongeriger zijn voor de goal, met meer communicatie", was de analyse van Winter.

Twee goals Jansen

SCHC kwam dankzij Jansen na twaalf minuten spelen in het eerste kwart overtuigend op voorsprong nadat zij een strafbal had binnengesleept. De gedreven Gentse hockeysters waren niet bang voor de koplopers uit de Nederlandse Hoofklasse en kwamen vroeg in het tweede kwart terug in de wedstrijd.

De ervaren Alix Gerniers reageerde in de rebound van een strafcorner alert en maakte de 1-1 met een tip-in.

Alix Gerniers viert de 1-1

Veel meer ruimte gaf SCHC erna niet meer weg, jagend op de winnende. Bevlogen kwamen ze de kleedkamer uit en drie minuten na rust was het al raak. Jansen maakte haar tweede, uit een strafcorner, met wat hulp van de lijnverdedigster die de bal onder de stick door liet floepen.

Door de zege is SCHC verder gekomen in de EHL dan zij vorig jaar deden. Toen verloren ze in de kwartfinales van Den Bosch. De halve finale tegen Amsterdam wordt een herhaling van de strijd om de landstitel in 2023, toen Amsterdam na het tweeluik via shootouts kampioen werd.

Het was geen succesdag voor de Belgische hockeyers, want na de vrouwen werden later op vrijdag ook de mannen van Gantoise HC verslagen, door de mannen van Kampong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl